3 metode pentru o detoxifiere digitala

Cu totii stim cat de ineficient e sa pierdem timpul in internet, dar oricum stam ore in sir, fara sa ne dam seama, pe retelele de socializare. In secolul XXI oamenii sunt ahtiati dupa comunicarea online. Niciodata n-a existat o asemenea isterie digitala. In jur de 3, 7 milioane de persoane din intreaga lume au acces la internet.

Fiecare a patra persoana are profil activ pe Facebook. 24% dintre utilizatorii de Internet comunica pe Twitter, iar 29% utilizeaza LinkedIn.Zilnic sunt trimise peste cinci miliarde de emoji-uri si 380 de milioane de stickere. In fiecare minut sunt raspandite 25.000 de gif-uri. Un utilizator petrece in retea cel putin o ora pe zi, chiar si in timpul lucrului.Asta afecteaza concentrarea si performanta.

Ca sa invatam a ne controla, specialistii recomanda sa ne dezicem, din cand in cand, de dispozitivele digitale. Si noi chiar facem, periodic, incercari sa scapam de obiceiul prost de a verifica telefonul in timpul mesei, sau de a palavragi la nesfarsit pe retelele de socializare.

Dar lipsa unei conexiuni virtuale cu lumea, gandul ca am putea avea un mesaj important in Messenger, ne provoaca anxietate si ne trezeste o dorinta puternica de a reveni in mediul on-line. Aceasta este o „alarma digitala”. Sentimentele negative din cauza dependentei de retelele sociale pot agrava starile depresive, spun psihologii, iar unii oameni devin nervosi atunci cand nu exista acces la retea.

Iata 3 metode care te vor ajuta sa faci o pauza si sa-ti recreezi creierul

1. Motivatie

Oamenii sunt in permanenta conectati la retelele sociale din mai multe motive: sa fie la curent cu toate noutatile si barfele, sa nu rateze vreo invitatie importanta, sa nu intarzie cu raspunsul la vreun mesaj, sa-si pastreze imaginea sociala, sa-si anunte prietenii unde sunt, cu cine si ce fac, dorinta de a castiga, mai ales daca lucreaza pentru o companie/start-up IT sau o agentie SEO.Ca sa limitezi timpul petrecut cu prietenii virtuali, trebuie sa-ti gasesti o motivatie. Mai intai raspunde-ti sincer, ce faci online si daca este de folos pentru tine acest lucru.

Daca jobul tau necesita o prezenta constanta in social media, atunci e mai complicat. Insa daca ai raspuns ca te refugiezi online pentru relaxare sau informare, atunci urmatorul pas e sa constientizezi ca timpul pierdut pe retelele sociale l-ai putea directiona spre ceva mai util. In minutele sau orele economisite poti citi un roman, invata o limba straina, poti merge la teatru sau sa faci sport, te poti ocupa de hobby-ul tau.

Pentru a reduce anxietatea asociata cu utilizarea social media, trebuie sa precizezi pentru tine de ce vrei sa limitezi prezenta in retea. Fa compromisuri, gaseste motivatii si anxietatea va scadea considerabil.Cand nu exista o alternativa buna pentru retelele sociale, nu va exista nici vointa.

2. Locatie fara retea

Daca nu poti renunta benevol la internet, atunci ti-ai putea organiza o minivacanta intr-o locatie unde nu exista retea.Astfel nu vei putea sa-ti verifici e-mailul, chatul, notificarile din Facebook. Prima perioada te vei simti limitat si te vei uita mereu la telefon, poate a aparut ca prin minune un semnal, cat de slab o fi. Vei fi tentat sa urci in copaci, sa mergi pe deal in cautarea conexiunii.

Sa te deconectezi este la inceput foarte complicat. Iti va parea ca a venit apocalipsa, ca risti sa pierzi legatura cu toata lumea. Dar, incet-incet, telefonul se va transforma intr-un simplu ceas, iar tu te vei calma si, in sfarsit, vei petrece timpul doar cu si pentru tine.

3. Socializare offline

Daca,odata iesit din retelele sociale, ti se pare ca ai pierdut legatura cu oamenii apropiati, atunci gaseste-i offline.Mergi in vizita la parinti, invita-ti rudele la o cina, retine-te dupa munca la o cafea cu actualii colegi, organizeaza intalniri cu fostii camarazi de studii, fa picnicuri cu prietenii, invita-ti partenerul sa savurati o cina romantica, sa lansati niste lampioane si sa petreceti timpul frumos doar in doi.

Dezicerea completa de dispozitivele digitale, chiar si pentru o perioada scurta de timp, va contribui la dezvoltarea obiceiurilor utile si va controla mai bine impulsurile legate de socializarea online. Elimina aplicatiile de pe ecranul telefonului, scoate salvarea automata a datelor de autentificare si nu te da batut cand Facebook sau Twitter iti vor trimite un e-mail ca nu le-ai vizitat reteaua de mult timp.In cele din urma, realizarea faptului ca ai reusit sa scapi de un obicei toxic te va inspira enorm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *