Care este compozitia laptelui praf?

Este bine cunoscut faptul ca laptele matern este cea mai buna varianta pentru hranirea bebelusilor, cel putin in primele 6 luni de viata. Exista insa nenumarate situatii in care alaptarea nu este posibila, astfel ca parintii apeleaza la formulele de lapte praf pentru a-si hrani copiii.

In plus, producatorii de lapte praf s-au concentrat sa gaseasca formule care sa contina toti nutrientii de care bebelusii au nevoie, in diferite etape ale dezvoltarii si cresterii, astfel ca unele formule seamana foarte mult cu compozitia laptelui matern.

Care sunt substantele care se regasesc in compozitia laptelui praf?

Principalele ingrediente pe care le contine orice formula de lapte praf sunt proteinele din lapte si vitamine, in special vitamina D, insa sunt numerosi alti nutrienti care se pot regasi intr-o astfel de formula.

Exista chiar si autoritati in domeniu care reglementeaza cantitatea de nutrienti si vitaminele si mineralele pe care trebuie sa le contina o formula de lapte praf. Unele tipuri de astfel de lapte sunt imbogatite si cu alti nutrienti, care pot fi semnalizate in diferite feluri:

  • imbogatit sau fortificat cu fier – fierul este extrem de important pentru buna dezvoltare a copiilor, motiv pentru care aceste formule sunt chiar recomandate;
  • suplimente cu acizi grasi polinesaturati – acestea pot fi denumite LCPUFA, DHA, ARA, AA, care au un rol important in imbnatatirea vederii si a coeficientului de inteligenta, o cantitate mare de DHA fiind regasita si in compozitia laptelui matern;
  • „Opti Pro” sau „Alpha Pro” – aceste denumiri fac referinta la o combinatie de nutrienti care se regasesc in laptele praf si care se apropie de compozitia laptelui matern;
  • „Protect” – unele formule de lapte praf sunt imbogatite cu substante pre sau probiotice, care au rolul de a contribui la dezvoltarea bacteriilor intestinale, pentru stimula sistemul imunitar si a oferi protectie impotriva infectiilor digestive, desi toate formulele contin astfel de substante.

Prin urmare, tipurile de formule de lapte praf care sunt disponibile pe piata sunt foarte multe, mai ales ca celor clasificate in functie de varsta copiilor li se adauga si cele imbogatite cu diferite vitamine si minerale sau chiar formulele speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *