Care este de fapt semnificatia lumanarilor de botez?

Atunci cand vine vorba despre evenimente precum nunta sau crestinarea unui nou nascut in cadrul bisericii vorbim de o multime de traditii, obiceiuri, cutume.Ei bine, una dintre acestea se refera la lumanarile de botez care trebuie sa fie nelipsite din „arsenalul” nasilor de botez in ziua evenimentului marcat de crestinarea unui nou nascut.Cu toate ca in fiecare fotografie de botez si la fiecare astfel de eveniment lumanarile de botez sunt nelipsite, foarte putini sunt aceia care cunosc indeaproape semnificatia acestor lumanari botez.

O viata inceputa in lumina

In contextul bisericilor crestine, lumanarile transmit ideea de lumina, ideea de adevar si ideea de sfintenie. Astfel, datorita simbolului care il reprezinta pe Iisus Hristos prin ideea de lumina a lumii, lumanarile de botez semnifica faptul ca in urma actului de crestinare a unui nou nascut in cadrul bisericii, acesta va beneficia de indrumarea luminii divine inca din primele luni de viata.

De asemenea, tot in contextul crestinitatii lumina semnifica inclusiv viata vesnica, iar faptul ca un nou nascut este crestinat il pune pe acesta inca din primele luni de viata sub umbrela protectoare a bisericii crestine. Pornind de la aceste considerente, lumanarile de botez trebuie sa fie nelipsite de la un astfel de eveniment, fiind de datoria nasilor sa se prezinte cu acestea in ziua evenimentului.

Perechea de nasi care alege sa se afle in aceasta postura este responsabila de „purtarea” acestor lumanari botez datorita faptului ca incepand din aceasta zi speciala pentru orice nou nascut nasii vor deveni parinti spirituali, avand aproape aceeasi importanta din punct de vedere spiritual precum o au parintii naturali.

Locul lumanarilor de botez in societatea contemporana

In ciuda faptului ca multe dintre cutumele sau traditiile religioase si-au pierdut in timp din importanta, trebuie spus ca lumanarile de botez raman si astazi folosite la fiecare botez al unui nou nascut. Totusi, societatea moderna si-a pus amprenta si in acest domeniu si astfel exista foarte multe variante, modele si tipuri de lumanari botez disponibile in diferite magazine de specialitate.

Desi initial se spunea ca orice lumanare de botez trebuie sa fie conceputa din ceara pura, totusi odata cu trecerea anilor tot mai multe astfel de lumanari botez sunt confectionate din diferite tipuri de ceara si avand diferite culori. De asemenea, pe langa diversitatea mare de culori si nuante, exista si diferite dimensiuni ale acestor lumanari pentru botez, vorbind aici de lumanari lungi sau scurte, dar si de lumanari subtiri sau groase.

In plus, viitorii nasi care au nevoie de astfel de lumanari de botez pot opta pentru decorarea lumanarilor cu diferite accesorii precum panglici, flori, broderii sau chiar jucarii din plus. Mare atentie insa, atunci cand trebuie sa alegi lumanarea de botez potrivita este important sa ai in vedere ca lumanarea respectiva sa se incadreze in tematica evenimentului.Poti gasi foarte multe modele si tipuri de lumanari botez atat in magazinele fizice, cat si in magazinele online. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa gasesti dimensiunea, modelul si accesoriile potrivite pentru o astfel de lumanare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *