Cat de periculoase sunt chisturile ovariene?

Chisturile ovariene sunt mult mai frecvente decat am putea crede. De fapt, majoritatea femeilor dezvolta cel putin un chist ovarian la un moment dat in perioada lor reproductiva. In general, chisturile ovariene sunt asimptomatice, insa exista cazuri in care pot provoca dureri in zona abdomenului sau a pelvisului.

Ce este chistul ovarian?

Chistul ovarian este un saculet umplut cu lichid, care creste in interiorul sau deasupra unuia sau ambelor ovare. Chistul este un termen general utilizat pentru a descrie o structura plina de fluid. Acesta poate varia foarte mult in dimensiune si in etiologie. Cele mai multe chisturi ovariene sunt benigne (necanceroase), nepunand in pericol viata femeii.

Ce sunt ovarele si care este rolul lor?

Ovarele sunt organe reproductive ale femeilor si sunt situate in pelvis, in cate o parte a uterului, avand forma unor nuci. Ovarele produc oua (ovule) si hormoni feminini (estrogen si progesteron). De fapt, aceste organe sunt principala sursa de hormoni feminini care controleaza dezvoltarea sexuala, inclusiv sanii, forma corpului si pilozitatea. De asemenea, ovarele regleaza ciclul menstrual

si sarcina.

Ce este ovulatia?

Ovulatia este controlata de o serie de reactii hormonale in lant provenite din hipotalamusul creierului. In fiecare luna, ca parte a ciclului menstrual al femeii, foliculii se rup, eliberand un ovul din ovar. Foliculul este un mic sac fluid ce contine gametii (ouale) feminine din interiorul ovarului. Procesul de eliberare a oului din ovar in tubul Falopian este cunoscut sub numele de ovulatie. Acest proces se petrece, de regula, cu 12 pana la 16 zile inainte de a incepe urmatorul ciclu menstrual.

Ce cauzeaza dezvoltarea chisturilor ovariene?

Uneori, foliculul nu elibereaza un ovul in timpul ovulatiei, in schimb continua sa se umple cu lichid in interiorul ovarului. Acesta se numeste chist folicular. In alte cazuri, foliculul elibereaza ovulul, dar sacul se inchide din nou si se umfla cu lichid sau sange in loc sa se dizolve. Acesta este cunoscut sub numele de chist luteinic. Ambele sunt tipuri de chisturi ovariene functionale. Iar chisturile ovariene functionale sunt cel mai frecvent tip de chisturi ovariene.

Factorii potentiali de risc pentru dezvoltarea chisturilor ovariene:

– istoricul de chisturi ovariene anterioare;

– ciclul menstrual neregulat;

– infertilitatea;

– sindromul ovarian polichistic;

– endometrioza;

– obezitatea;

– menstruatia precoce (11 ani sau mai devreme);

– hipertiroidismul.

– terapia cu tamoxifen pentru cancerul de san.

Clasificarea chisturilor ovariene:

Dupa cum am mai mentionat, cel mai frecvent tip de chist ovarian este cel functional. De obicei, acesta nu este periculos si nu provoaca simptome. Daca un chist ovarian nu este functional, este considerat “complex”.

Chisturile ovariene functionale:

Exista doua tipuri de chisturi ovariene functionale: chist folicular si chist luteinic. Chisturile foliculare contin un folicul care nu a reusit sa se rupa, in schimb s-a umplut cu lichid. Chisturile luteinice apar atunci cand foliculul se rupe pentru a elibera ovulul, dar apoi se inchide si se umfla cu lichid. Acestea pot fi dureroase si pot provoca sangerari. Cand survine sangerarea intr-un chist functional, avem de-a face cu un chist hemoragic.

Chisturile ovariene complexe:

Exista tipuri de chisturi ovariene asociate cu endometrioza, sindromul ovarian polichistic si alte afectiuni. Sindromul ovarian polichistic apare atunci cand ovarele sunt anormal de mari si contin multe chisturi mici pe marginile exterioare.

Crestele necanceroase care se dezvolta din tesutul mucoasei exterioare a ovarelor sunt cunoscute sub numele de chistadenomi. Un chist se poate dezvolta si atunci cand tesutul mucoasei uterine creste in afara uterului si se ataseaza de ovare; in acest caz avem de-a face un un endometriom.

Simptomele chisturilor ovariene:

De multe ori, chisturile ovariene nu provoaca simptome. Insa exista cazuri in care pot aparea diverse semne, cum ar fi urmatoarele:

– durere in timpul menstruatiei sau actului sexual;

– balonare;

– greata;

– varsaturi;

– sangerare neobisnuita;

– crestere in greutate;

– incapacitatea de a goli complet vezica;

– dureri in zona pelvina, in zona spatelui sau in jurul coapselor.

Urmatoarele simptome au nevoie de o vizita urgenta la un cabinet ginecologic:

– dureri abdominale severe care apar brusc;

– lesin;

– slabiciune;

– ameteala;

– respiratie rapida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *