Ce este Odovania si ce reprezinta Odovania Praznicului Schimbarii la Fata a Domnului ?

Odovania este o traditie bisericeasca care dateaza din cele mai indepartate timpuri. Aceasta traditie este intotdeauna strans legata de o sarbatoare religioasa importanta, cum ar Schimbarea la Fata a Domnului, Adormirea Maicii Domnului, Pastele sau Craciunul.

Cuvantul odovanie provine din limba greaca dar si din slavona si inseamna incheierea unei sarbatori, adica ultima zi in care este praznuita in biserica. Atunci cand se face odovania unui praznic, se slujesc din nou majoritatea cantarilor si rugaciunilor liturgice specifice acelei sarbatori. Obiceiul ca praznicele imparatesti sa fie sarbatorite intr-un mod mai deosebit pentru a sublinia importanta acestora dateaza din secolul al IV-lea

Asadar, credinciosii au la dispozitie o perioada numita inainte-praznuire sa se pregateasca sufleteste pentru aceste sarbatori. Dupa ziua sarbatorii respective mai exista si o perioada de prelungire a serbarii, numită si dupa-praznuire. Prin urmare, prima zi de dinaintea acelei sarbatori si ultima zi de dupa  se numeste odovanie.

In toata perioada pre-celebrarii si cea de dupa-celebrare, pe langa slujba specifica se adauga cantari, rugăciuni si lecturi care sa puna in evidenta praznicul respectiv. Durata praznicelor împaratesti difera in fucnctie de importanta sarbatorii.

Spre exemplu, la Craciun pre-celebrarea Nasterii Domnului dureaza 5 zile, incepand din 20 decembrie, iar dupa-praznuirea Nasterii dureaza 6 zile, pana pe 31 decembrie, cand este odovania praznicului. Odovania Invierii este cea mai lunga, pentru ca incepe in a a sasea saptamana dupa Pasti.

La sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului din 15 august odovania se face in 23 august. In ceea ce priveste Odovania Praznicului Schimbarii la Fata a Domnului din 6 august, odovania se face pe 13 august.Aceasta sarbatoare dateaza de cand Imparateasa Elena a zidit o biserica pe muntele Tabor.

Semnificatia tainica a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului iar oamenii o privesc si ca inceputul toamnei.Schimbarea la Fata mai poarta denumirea si de Obrejenia. Acest nume provine din slavona si inseamna transformare, adica schimbare. Denumirea sarbatorii in greaca este Metamorphosis  si inseamna transfigurarea.

In ceea ce priveste semnificatia praznuirii este vorba de ziua in care Biserica sarbatoreste un eveniment din istoria mantuirii, un sfant sau sfintele moaste imparatesti. Praznicul reprezinta o comemorare liturgica si spirituala la care se canta diferite rugăciuni si imnuri. Atat praznicul cat si Odovania, sunt traditii crestine ce dateaza din din cele mai vechi timpuri.

Diferenta dintre sarbatorile mai importante si cele mai putin importante este ca unele apar cu cruce rosie in calendar iar altele au cruce neagra. Din punct de vedere liturgic, este data de bogatia spirituală si solemnitatea slujbelor.

Asadar, praznicele imparatesti sunt sarbatorile Maicii Domnului si ale sfinților importanti, care au cruce rosie iar sarbatorile sfintilor cu priveghere si polileu au cruce neagra. De asemenea, sarbatorile sfintilor fara priveghere au doar cu o cruce simpla, dat fiind faptul ca nu sunt foarte importante. Sarbatorile sfintilor mai putin insemnati sunt diferite, adica cu sau fara Doxologie Mare la Utrenie si sunt marcate in calendar cu cruce neagra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *