Ce se intampla daca dormi cu lentilele de contact? Riscuri si precautii

Unele persoane aleg sa foloseasca lentile de contact in locul ochelarilor din motive variate. Aceste motive pot include confortul sporit oferit de acestea, aspectul estetic, posibilitatea de a practica diverse sporturi fara restrictii sau imbunatatirea vederii periferice.

Riscuri si complicatii ale dormitului cu lentilele de contact

Ce se intampla daca dormi cu lentilele de contact cu purtare unica sau cu purtare zilnica? Iata care sunt riscurile potentialele complicatii asociate cu acest fapt:

Infectiile oculare

Dormitul cu lentilele de contact poate creste riscul de infectii oculare grave, cum ar fi keratita si conjunctivita. Aceste infectii sunt cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci care pot patrunde in ochi prin intermediul lentilelor de contact.

Iritarea ochilor

Purtarea lentilelor de contact in timpul somnului poate provoca iritatii ale ochilor, cum ar fi roseata, mancarimea si uscaciunea. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca lentilele pot limita fluxul de oxigen catre cornee, ceea ce poate duce la uscaciune si disconfort.

Hipoxia corneei

Hipoxia corneei este o conditie in care corneea nu primeste suficient oxigen. Purtarea lentilelor de contact pe timp de noapte poate reduce nivelul de oxigen disponibil pentru cornee, ceea ce poate duce la hipoxia acesteia. Simptomele includ vedere incetosata, ochi rosii si umflati si sensibilitate crescuta la lumina.

Pierderea vederii

In cazurile grave, dormitul cu lentilele de contact poate provoca ulceratii corneene sau infectii care pot duce la pierderea vederii. Aceasta este o complicatie grava si necesita tratament medical imediat.

Precautii

Pentru a evita problemele cauzate de purtarea lentilelor de contact in timpul somnului, exista cateva masuri de precautie pe care ar trebui sa le iei in considerare:

  • indepartarea lentilelor de contact inainte de somn: este imperios sa iti indepartezi lentilele de contact inainte de a te culca. Purtarea lor in timpul somnului poate intrerupe fluxul de oxigen catre ochi, ceea ce poate duce la iritatii si la cresterea riscului de infectii;
  • curatarea lentilelor de contact: curatarea adecvata a lentilelor de contact este foarte importanta pentru a preveni infectiile oculare. Asigura-te ca mainile sunt curate inainte de a le manipula si foloseste solutie de curatare speciala pentru lentile, conform recomandarilor producatorului. Evita utilizarea apei de la robinet sau a salivei pentru curatarea lentilelor, deoarece acestea pot contine bacterii care pot provoca complicatii grave;
  • alegerea lentilelor potrivite: daca nu te poti dezobisnui de purtarea lentilelor in timpul somnului, exista lentile de contact special concepute pentru purtare peste noapte. Acestea permit o mai buna trecere a oxigenului catre ochi si reduc riscul de complicatii. Cu toate acestea, este important sa consulti medicul oftalmolog inainte de a face aceasta alegere. Medicul poate evalua nevoile tale si iti poate recomanda cele mai potrivite lentile pentru tine.

Cum sa reactionezi in cazul in care ai dormit cu lentilele de contact?

Trebuie sa recunosti simptomele care pot aparea in cazul in care ai adormit cu lentilele de contact. Printre acestea se numara ochi rosii, iritatii, senzatie de corp strain in ochi, uscaciune si chiar vedere incetosata. Aceste simptome pot indica o infectie sau o deteriorare a ochilor, cauzate de dormitul cu lentile.

Urmatorul pas este sa indepartezi lentilele de contact cat mai curand posibil. Apoi, clateste-ti ochii cu solutie salina sau picaturi pentru ochi, astfel incat sa elimini orice reziduuri sau iritanti care se pot fi acumulat in timpul somnului. Evita sa freci ochii, deoarece acest lucru poate agrava iritatia si poate duce la complicatii.

Este esential sa consulti un medic oftalmolog daca simptomele persista sau se agraveaza. Un examen oftalmologic va ajuta la detectarea oricaror probleme si la oferirea unui tratament adecvat. Nu ignora simptomele sau si nu intarzia programarea unei vizite medicale, deoarece neglijarea poate duce la complicatii serioase.

Este recomandat sa mergi la controale oftalmologice regulate, chiar daca nu ai probleme cu vederea. Medicul poate detecta eventuale probleme oculare in stadii incipiente si poate oferi sfaturi personalizate privind purtarea lentilelor de contact. De asemenea, acesta poate evalua sanatatea oculara si poate verifica daca lentilele de contact sunt potrivite pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *