Ce trebuie sa stii despre grauri

Graurii europeni sunt pasari de dimensiuni medii, foarte agitate si galagioase, care traiesc de obicei in zonele urbane. Considerat a fi o specie invaziva, graurul este cel mai bine cunoscut pentru construirea cuiburilor in cavitatile peretilor si pentru urmele de fecale pe care le lasa pe partile laterale ale cladirilor.

Daca ai observat grauri europeni care traiesc in jurul proprietatii tale, stii exact cat de distructivi pot fi.

Din fericire, nu esti sortit sa traiesti cu ei pentru totdeauna. In ziua de azi, pe piata se gasesc fel si fel de metode si produse impotriva graurilor care sunt foarte eficiente, inclusiv tunuri electronice programabile rotative, benzi holografice, dispozitive telescopice din fibra de sticla cu zmeu soim, aparate electronice sonice profesionale anti pasari, etc.

​Cum arata graurii?

Graurul european (Sturnus vulgaris) are penajul negru, cu nuante de verde si purpuriu. Penajul din partea anterioara a corpului se distinge la varfuri cu o nuanta de galben deschis, iar penele din zona aripilor au un negru-cenusiu, cu marginile maro-roscat. Femela, mai putin lucioasa ca masculul, dupa ce naparleste, ramane cu un penaj ce are la varfuri culoarea cafeniu deschis, iar pieptul sau este acoperit de varfuri albicioase, parand ca are un aspect punctat.

De asemenea, graurii au aripile scurte, triunghiulare si coada scurta. In general, ei au lungimea de 19 – 22 cm, iar greutatea de 55 – 100 g.

​Ce fel de daune pot provoca graurii?

Desi sunt mici in dimensiuni, graurii pot provoca daune incredibile proprietatii omului, inclusiv:

  • Dejectii. Unele dintre cele mai frecvente semne ale unei infestari cu grauri sunt excrementele pe care le lasa in urma. Pe langa faptul ca sunt inestetice, acestea sunt extrem de alunecoase, ceea ce poate duce la probleme in zonele publice. Dejectiile de graur sunt, de asemenea, foarte acide si pot deteriora vopseaua si zidaria de pe cladiri si din jurul acestora.

  • Jgheaburi infundate. Graurii isi construiesc cuiburi pe si in jurul cladirilor, care pot bloca tevile de drenaj si jgheaburile. In unele cazuri, aceste blocaje pot duce la distrugeri materiale ce necesita reparatii foarte costisitoare.

  • Diferite boli. Graurii si alte pasari daunatoare sunt vectori pentru boli. Fecalele lor contin bacterii, paraziti si agenti fungici care pot prezenta un risc pentru sanatate atat pentru oameni, cat si pentru animalele domestice.

  • Daune gazonului si recoltei. In cautarea hranei, graurii pot sa lase pete goale in gazonul din curte. Totodata, tind sa manance florile, strugurii si alte fructe si legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *