Cele mai interesante ritualuri de inmormantare. Cum s-au descurcat stramosii nostri cu trecerea in nefiinta?

Inmormantarea nu este un moment placut, insa este un moment inevitabil, care intervine in viata fiecaruia dintre noi. Pentru cei care trec in nefiinta lucrurile sunt cat se poate de clare. Pentru cei care raman in urma insa, trairile sufletesti pot fi extrem de puternice. Tocmai din acest motiv, de-a lungul timpului s-au creat tot felul de obiceiuri si ritualuri funerare. Unii au construit piramide, altii au ales sa isi arda mortii, in timp ce altii s-au multumit cu realizarea unor jerbe funerare  puse pe morminte.

Multe dintre traditii si ritualuri au trecut testul timpului si sunt folosite si astazi, iar acest site prezinta o parte din ritualurile moderne. Cu totii stim ritualurile de astazi insa. Ceea ce nu stim, este modul in care isi inmormantau mortii stramosii nostri.

Istoria funerariilor incepe cu mii de ani inainte de Hristos

Din fericire, Pamantul pastreaza o multime de dovezi ale modului in care traiau oamenii in trecut, in asa fel incat sa putem sa conturam o idee cat mai clara asupra istoriei. Se pare ca inmormantarea ritualica era prezenta in societate inca de pe vremea neandertalienilor. Numeroase trupuri ale acestor stramosi atat de indepartati au fost descoperite alaturi de o serie de obiecte: coarne de cerb sculptate, flori sau pietricele. Este o dovada clara ca inca de pe atunci, oamenii credeau in viata de apoi.

Nu intotdeauna trupurile au fost depozitate in morminte. Au fost perioade in care se sapau catacombe, multe dintre acestea fiind adevarate atractii turistice. In Franta, spre exemplu, aproximativ 6 milioane de oameni isi dorm somnul de veci in astfel de catacombe.

In Roma a aparut ideea de columbarium ( depozit pentru cenusa funerara ) iar in numeroase alte parti ale lumii, inmormantarea era reprezentata de arderea corpului si trimiterea lui pe mare.

Cele mai interesante ritualuri de inmormantare

Ritualurile din Egipt au dus la constructia piramidelor. Cu siguranta, Egiptul antic a folosit cele mai interesante ritualuri. Inca din anii 6000 i.e.n. egiptenii isi mumificau trupurile. Ei au fost primii oameni care au inceput sa creada in nemurirea sufletului, iar mumificarea presupunea o curatare totala a corpului.

In Babilonia si Persoa exista un alt tip de mumificare. Oamenii acestor societati etansau trupul cu miere sau cu ceara, in asa fel incat sa nu fie patruns de bacterii.

Inmormantarile de astazi dateaza din Grecia Antica. Modul in care ne inmormantam noi persoanele trecute in nefiinta dateaza din Grecia Antica. Este zona in care se credea ca persoanele decedate trebuie sa plateasca o taxa pentru a ajunge in rai, iar pentru acest lucru li se punea un banut in gura.

Astazi, inmormantarile incep sa cunoasca o oarecare globalizare. Numeroase obiceiuri sunt imprumutate dintr-o parte in alta, iar firme profesioniste de servicii funerare organizeaza absolut totul. Gratie acestor servicii, momentul pierderii este mai usor de acceptat de cei care raman, deoarece acestia pot sa isi planga persoana draga in liniste.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *