Cele mai lungi tuneluri subacvatice din lume

Tunelurile sunt de-a dreptul uimitoare fiind proiectate de catre ingineri cu prestigiu si create cu iscusinta si multa indemanare. Cele mai lungi tuneluri subacvatice din lume sunt deosebit de atractive si in acelasi timp satisfac nevoia de deplasare rapida.

Aceste constructii fastuoase se afla in Norvegia si Marea Britanie insa China vrea sa ne surprinda cu cel mai lung tunel subacvatic din lume, care promite ca va fi gata pana in 2026 avand o lungime de 123 km, de doua ori mai lung decat cel existent in prezent.

Iata care sunt cele mai lungi tuneluri subacvatice din lume :

-Thames Tunnel – 0,4 km

Thames Tunnel este cel mai vechi tunel subacvatic din lume, este construit din anul 1843 si trece pe sub raul navigabil Thames din Londra.

-Sydney Harbour Tunnel – 2,8 km

Sydney Harbour Tunnel din Australia este folosit de populatie incepand cu luna august a anului 1992 si face legatura dintre Warringah Freeway cu Eastern Distributor. Acesta usureaza tranzitul intre cele doua provincii si  nu se mai supraaglmereaza podul Sydney Harbour. In acest tunel se circula pe doua tuburi cu cate doua benzi pe fiecare sens.

-Vardo Tunnel – 2,9 km

Vardo Tunnel este cel mai vechi tunel subacvatic din Norvegia si face legatura intre insula Vardoya si Svartnes, fiind deseori folosit pentru turisti.

-Severn Tunnel – 3,62 km

Severn Tunnel se afla in Marea Britanie si face legatura intre South Gloucestershire si Monmouthshire pe sub raul Severn. Constructia a durat o perioada de 13 ani in care s-a muncit enorm.

-North Cape Tunnel- 6,8 km

North Cape Tunnel se afla in nordul Norvegiei in Nordkapp si face legatura cu insula Mageroya. Aceta poate fi folosit din anul 1999.

-Eiksund Tunnel – 7,7 km

Aflat in Norvegia acesta face legatura intre Insula Hareidlandet si insula Eika. Tunelul a fost inaugurat in urma cu 11 ani. Cele trei benzi de trafic existente sunt strabatute zi de zi  de aproximativ 1.000 de masini pe zi, dintre care aproape jumatate sunt camioane ce transporta marfa dintr- o parte in alta.

-Bomlafjord Tunnel- 7,8 km

Are o lungime de 7,8 km si tree pe sub Marea Nordului. Constructia a durat doar 3 ani iar tunelul face legatura intre insulele Stord, Bømlo si Fittjar. Din anul 2012, un numar de 4.000 de masini tranziteaza acest tunel.

-Tokyo Bay Aqua Line – 15 km

Tokyo Bay Aqua Line traverseaza golful Tokyo si face legatura intre orasele Kawasaki si Kisarazu. Constructia a durat 9 ani si a fost inaugurat in 1997. Costul final s-a ridicat la suma de 10 miliarde de euro.

-Channel Tunnel – 50 km

Channel Tunnel este Tunelul Canalul Manecii si are cea mai lunga portiune subacvatica dintre toate tunelurile din lume, o suprafata de 38 km. Acesta face legatura intre orasul Folkestone din Marea Britanie si Coquelles, Franta. Adancimea medie a tunelului este la 50 de metri sub fundul marii, dar in cel mai inalt punct ajunge la 75 de metri. Tunelul are o lungime de 50 km si este detinut de Eurotunnel iar pe aici circula trenurile Eurostar.

-Seikan Tunnel – 53,9 km

Seikan Tunnel se afla in Japonia si este cel mai lung tunel subacvatic din lume, fiind totodata este si tunelul construit la cea mai mare adancime. Din totalul celor 53,9 km, 23,3 km se afla sub apa si fac legatura, pe sub Marea Japoniei, intre insula Honshu si Kokkaido.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *