Cele mai solicitate metode de liposuctie si avantajele lor

Liposuctia (lipoaspiratia) este o procedura chirurgicala care presupune indepartarea grasimii din tesuturi si care se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor. Liposuctia este cea mai frecventa operatie estetica. Este important de stiut ca persoana care trece printr-o asemenea interventie trebuie sa respecte un stil de viata sanatos dupa operatie, pentru a nu exista riscul de a lua in greutate din nou.

De asemenea, pentru a fi un candidat al unei interventii de liposuctie, pacientul trebuie sa aiba o stare buna de sanatate, sa aiba o elasticitate buna a pielii si sa aiba asteptari realiste de la intrerventia chirurgicala. Aceste este motivul pentru care este necesara o discutie cu medicul chirurg inainte de interventie, pentru a discuta despre procedura, despre riscuri si despre perioada de recuperare.

Sunt foarte multe parti ale corpului care pot fi supuse liposuctiei: abdomen, spate, brate, fese, piept, solduri, genunchi (partea anterioara), coapse. De asemenea, este din ce in ce mai solicitata interventia de liposuctie faciala si a gatului la clinica Cosmedica.

Tehnici de liposuctie

Liposuctia dureaza in general intre 1-4 ore, in functie de zona care se supune operatiei, dar si de starea pacientului. 

Exista mai multe proceduri de liposuctie:

 • liposuctia cu lichid de tumescenta: se foloseste o solutie salina cu anestezic local. Grasimea este aspirata prin intermediul unor tuburi subtiri. Aceasta este cea mai utilizata forma de liposuctie.
 • liposuctia uscata: nu se injecteaza lichid inainte de indepartarea grasimii. Exista riscul aparitiei echimozelor si sangerarilor.
 • liposuctia cu ultrasunete: canula care se foloseste in procedura este speciala, in sensul ca produce vibratii ultrasonice, iar aceste vibratii ajuta la topirea grasimii. 
 • liposuctia automata: cu ajutorul unei canule, chirurgul extrage grasimea dintr-o anumita zona a corpului.
 • liposuctia cu laser: este o procedura mai putin invaziva decât liposuctia realizata in mod traditional. 

Care sunt avantajele procedurii de liposuctie

Liposuctia este o procedura medicala care are avantaje de ordin psihologic, dar si fizic. Un corp armonios asigura increderea in sine a persoanei care apeleaza la aceasta procedura. Trebuie avut in vedere ca liposuctia este recomandata in cazul in care pacientul nu are mai mult de 7 kilograme peste greutatea ideala. De aceea este necesar consultul prealabil al pacientului

Care sunt riscurile liposuctiei

Liposuctia nu este o interventie chirurgicala lipsita de riscuri. Pacientul trebuie informat cu privire la aceste riscuri. Cele mai importante sunt riscul de sangerare si reactiile adverse la anestezic. Sunt si alte riscuri care trebuie luate in calcul, desi unele dintre ele nu sunt neaparat riscuri, ci mai degraba efecte nedorite: 

 • aparitia vanatailor;
 • inflamatii (umflaturi, care se amelioreaza in scurt timp);
 • formarea unui cheag de sange in interiorul unei vene (tromboflebita);
 • amorteala in zona in care s-a intervenit chirurgical
 • perforarea organelor interne;
 • probleme renale;
 • probleme cardiace;
 • reactii alergice.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala de liposuctie

Dupa interventia chirurgicala pacientul care a suferit o anestezie generala trebuie sa ramana 24 de ore spitalizat, in vreme ce pacientul care a suferit o anestezie locala poate parasi clinica in cursul aceleiasi zile.In ambele cazuri, zona asupra careia s-a intervenit chirurgical va fi bandajata si, daca este nevoie, medicul va prescrie antibiotice si antialgice /antiinflamatoare, cu scopul ameliorării durerii. 

Pacientul trebuie sa stie ca este foarte posibil ca in zona in care s-a intervenit chirurgical sa apara echimoze, dar si parestezii. Situatia se poate imbunatati in cateva saptamani dupa interventia chirurgicala. Este recomandat ca pacientul sa consulte un medic specialist pentru a primi toate informatiile de care are nevoie inainte de a face interventia. 

Este important de retinut ca:

 • liposuctia este o procedura sigura si netraumatizanta de indepartare a depozitelor adipoase in exces;
 • rezultatele liposuctiei depind de varsta pacientului, dar si de starea de sanatate a acestuia.

 

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *