Cum aleg cel mai bun tavalug manual de gazon

Denumit si cilindru compactor de gradina, tavalugul manual de gazon este un instrument pe care multi nu il cunosc sau il subestimeaza, dar care, in realitate, se dovedeste a fi esential pentru ingrijirea pamantului si a gazonului, mai ales in anumite perioade ale anului, in functie de clima si temperaturile exterioare. Desi nu este un subiect simplu, vom incerca sa ilustram cele mai importante caracteristici ale tavalugului manual de gazon, oferindu-va si cateva sfaturi despre cum sa-l alegeti.

Tasarea este un tip foarte comun de prelucrare in agricultura si nu numai, deoarece poate fi aplicat in siguranta si pe gazon de dimensiuni mici si, in consecinta, in gradinile orasului. Aceasta tehnica este folosita mai ales pentru a obtine un rezultat dublu, pe de o parte permite obtinerea unei mai bune lucrari a solului, pe de alta permite si imbunatatirea consistentei gazonului.

Scopuri ale tasarii pamantului

  • Folosirea unor tavalugi manuali de gazon va permite sa comprimati pamantul care se afla pe stratul de suprafata. Aceasta actiune ofera posibilitatea ca particulele de pamant sa adere mai eficient la seminte.
  • Tasarea gazonului permite, de asemenea, spargerea bucatilor de pamant de la suprafata, si deci omogenizarea acestuia.
  • Dupa frezare, tasarea permite obtinerea unui gazon mai putin moale si, prin urmare, mai compact.

Pentru a putea efectua aceasta tasare, este necesar sa folositi tavalugul manual de gazon mentionat mai sus. Prin urmare, inainte de a vedea cum sa il alegeti, este mai bine sa intelegeti exact ce este. In acest caz, vorbim de un instrument format dintr-un maner si o rola mare, care de obicei este umpluta cu apa sau nisip.

Modele de tavalugi manuali

In acest sens, merita sa analizam ce tipuri de tavalug manual de gazon puteti gasi la vanzare. Este important sa se evalueze structura cilindrului, care poate avea o suprafata neteda sau dintata.

Modelele de tavalug manual de gazon cu cilindri cu suprafata neteda sunt cele mai populare, tocmai pentru ca scopul acestui instrument este tasarea si compactarea solului. Cele cu suprafata dintata, in schimb, sunt mai utile pentru spargerea bucatilor mari de pamant si sunt folosite si ca aeratoare de pamant.

In plus, este foarte important sa evaluam tipul rezervorului. Dupa cum am mentionat deja anterior, in cele mai multe cazuri, rola are un sistem de umplere cu apa. In aceste circumstante, exista intotdeauna o deschidere laterala care va permite sa umpleti rola, personalizand si greutatea acestuia.

Evident, cand vine vorba de rezervor, trebuie sa alegeti intotdeauna un produs cu o capacitate suficient de mare. In realitate vorbim de un element destul de standardizat, in conditiile in care capacitatea variaza intre 46 de litri si 48 de litri. De asemenea, trebuie subliniat ca nimic nu va impiedica sa-l umpleti alegand nisip in loc de apa.

Citeste si: Ce avantaje are o motocoasa pe benzina

Un alt factor de luat in considerare sunt dimensiunile rolelor, deoarece si in acest caz acestea vor trebui sa se adapteze nevoilor dumneavoastra. Sa stiti ca la vanzare puteti gasi modele de tavalug manual de gazon avand role cu o latime care variaza in general de la 50 de centimetri pana la 68 de centimetri, in timp ce diametrul mediu este in jur de 30 de centimetri.

Trebuie sa spunem cateva cuvinte despre inaltimea totala a rolei, inclusiv manerul, care oscileaza in general in jurul a 100 de centimetri. In ceea ce priveste greutatea proprie, un astfel de instrument nu trebuie sa depaseasca niciodata 10 sau 11 kilograme. Altfel, ar fi foarte greu sa-l manevrati in gradina.

Conteaza foarte mult si constructia tavalugului manual de gazon, iar in acest caz vorbim in primul rand despre suportul manerului. De exemplu, cele comercializate de GRADENIA sunt ergonomice si foarte stabile, precum si realizat cu materiale rezistente si de calitate. In ceea ce priveste materialele de constructie ale rolei, sunt putine de spus, deoarece este aproape intotdeauna din metal vopsit.

Tasarea solului se urmareste de regula primavara, pentru a crea o situatie optima pentru reluarea vegetativa a plantelor si gazonului. Dimpotriva, nu este recomandata tasarea solului in sezonul ploios, deoarece solul s-ar putea compacta excesiv. Daca se intampla acest lucru, gazonul se poate ingalbeni din cauza lipsei de oxigen din pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *