Cum se deruleaza concret artroscopia?

Ce este artoscopia? Care sunt avantajele acesteia? Cum se deruleaza aceasta interventie chirurgicala concret? Care sunt cele mai frecvente patologii tratate de artroscopie? Iti raspundem la toate aceste intrebari chiar acum.

Ce este artroscopia? Chirurgia artoscopica este o tehnica chiurgicala mai putin agresiva care favorizeaza o recuperare mai rapida. Tinand cont de numeroasele avantaje oferite, chiurgia mini-invaziva este din ce in ce mai folosita de experti. Aceasta tehnica este folosita in atroscopie.

Atroscopia este o tehnica chirurgicala care permite diagnosticarea dar si realizarea unor gesturi chirurgicale terapeutice. Prin intermediul unei camere, artroscopia ii permite medicului specialist sa intre in interiorul unei articulatii pentru a realiza o explorare completa si, cu ajutorul unor instrumente adaptate, sa realizeze gesturile terapeutice necesare.

Cum se deruleaza concret artroscopia?

Cu ajutorul unui ecran legat de o camera avem posibilitatea de a vedea toata articulatia. Pacientul este sub anestezie (rahidiana sau generala). Se realizeaza minim doua incizii mici la nivelul articulatiei care necesita interventie. Prin intermediul uneia din incizii se introduce un tub cu camera si prin cealalta incizie se introduc instrumentele adaptate chirurgiei artroscopice care permit realizarea gesturilor chirurgicale sub controlul vizual al camerei.

Care sunt avantajele oferite de artroscopie in raport cu chirurgia conventionala?

Sub artroscopie trebuie sa putem realiza tot ce se realiza inainte cu ajutorul chirurgiei conventionale (cu o deschidere mult mai mare). Daca medicul nu este sigur de faptul ca va reusi sa rezolve problema cu artroscopie, atunci va apela la chirurgie. Datorita artroscopiei, “agresiunea chirurgicala” nu este atat de importanta. Drept urmare, pacientii prezinta:

  • Mai putine infectii;
  • Mai putina durere;
  • O recuperare mai rapida a mobilitatii articulatiilor si a functiilor;
  • O spitalizare mai scurta, de doar o zi sau cateva ore, in functie de complexitatea interventiei;
  • Avantaje cosmetice (cicatrice foarte mica);

Care sunt cele mai frecvente patologii tratate de artroscopie?

Genunchiul este prima articulatie explorata si mai apoi tratata sub artroscopie. Se mai realizeaza sub artroscopie menisectomie, chirurgia ligamentara (repararea ligaentului, este o interventie des intalnita la sportivi), chirurgia cartilajului, mai ales in ceea ce priveste artroza debutanta. In cazul unei infectii a genunchiului se poate apela la artroscopie, ceea ce va duce la o vindecare mai rapida.

Sub artroscopie se mai poate evacua un corp strain.Sub artroscopie se mai pot trata diferitele afectiuni ale umarului. Tendoanele se pot inflama sau desira la unele persoane. Acest lucru devine extrem de dureros si aici intervine artroscopia pentru a rezolva definitiv problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *