Curiozitati despre planeta Pamant

Pamantul este locul unde ne nastem, traim dar si murim de aceea este important sa cunoastem macar o parte din aceste curiozitati despre planeta Pamant. Aceasta mai este numita si Planeta Albastra insa chiar daca exista viata de mii de ani inca mai exista o multime de lucruri neintelese, care continua sa ne uimeasca.

Tot de mii de ani se fac diferite studii pentru aafla chestii inedite despre Pamant, si inca mai sunt o multime de lucruri de descoperit. Iata cate care sunt cele mai surprinzatoare curiozitati pe care ar trebui sa le cunoastem cu totii.

-Pamantul are in jur de 4.5 miliarde de ani, astfel ca planeta a luat nastere dupa 10 milioane de ani de la aparitia Soarelui.

-Muntele Everest, are 8.848 metri peste nivelul marii si este cel mai inalt punct de pe intreaga planeta insa datorita formei sale ovaidale, punctele aflate la ecuator sunt mult mai sus. Prin urmare, cu o inaltime de 6.268 metri, Muntele Chimborazo din Ecuador este, de fapt, cel mai inalt punct de pe planeta.

-La fiecare 200.000 – 300.000 de ani, Pamantul isi schimba polii magnetici, iar procesul dureaza o perioada indelungata de cateva mii de ani. Ce este si mai uimitor este faptul ca aceasta inversare nu s-a mai facut de peste 400.000 de ani.

-Curios insa adevarat este si faptul ca distanta dintre Pamant si Luna nu a fost intotdeauna aceeasi. Oamenii de stiinta sustin ca satelitul natural al Pamantului se indeparteaza doar 4 cm in fiecare an timp in care rotatia Pamantului incetineste, pe masura ce ziua se mareste.

-Chiar daca cei mai multi sustin ca ziua are 24 de ore, nu este adevarat deoarece ziua are doar 23 de ore, 56 de minute si 4 secunde, datorita timpul necesar unei rotatii complete a Pamantului in jurul axei sale.

-Planeta Pamant are in component sa 70% de apa iar de-a lungul timpului oamenii au explorat doar 5% din intreaga suprafata.

-La inceput Pamantul avea nuante de violet. Acest lucru se datora faptului ca microbii nu contineau molecula de clorofila, ci o alta componenta cu reflexe de violet.

-Pamantul se afla in continua miscare chiar daca nu simtim. De fapt, planeta se invarte cu pana la 1.000 de mile pe ora. Oamenii de la Ecuador se invart cel mai repede, iar cei aflat la Poli sunt in stare de nemiscare.

-Nyos, Monoun si Kivu, sunt trei lacuri care ar putea exploda oricand, toate fiind cratere vulcanice. Magma din interiorul vulcanilor emana dioxid de carbon in apa lacurilor, acesta fiind eliminat prin intermediul unor explozii.

-Un singur ghetar formeaza 10% din apa topita in intreaga lume. Arcticul canadian, a pierdut 483 kilometri cubi in doar 5 ani.

-Un fulger incalzeste aerul din atmosfera cu 30.000 de grade Celsius.

-Zi de zi in jur de 100 de tone de material interplanetar, sub forma de praf, cade pe suprafata Pamantului. Toate aceste particule provin de la comete.

-Oceanele Pamantului ar fi aparut in urma unui bombardament cu comete cu 3.85 miliarde de ani in urma. Planeta Pamant, dar si Marte, Mercur sau Venus, au fost lovite de zeci de mii de comete in timpul „Marelui Bombardament” care a lasat cratere uriase pe suprafata Lunii.Este important sa cunoasteti indeaproape toate aceste curiozitati despre planeta Pamant pentru a sti cat mai multe lucruri benefice despre acest loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *