Dan Lungu:Lipsa justitiei interne din USR incurajeaza proliferarea autobuzelor de vot

In urma atentionarii asupra metodei de vot interne folosita de USR Iasi pentru desemnarea candidatilor pentru alegerile parlamentare, Senatorul USR Dan Lungu explica si in ce anume consta aceasta, cand anume este practicata si care sunt metodele conducerii de a controla majoritatea interna prin intermediul ei si de a tine sub control numarul votantilor. Totodata, acesta semnaleaza faptul ca desi transformata deja intr-un mecanism cunoscut in partid la nivel national si reclamata in mod repetat la forurile competente, aceasta nu este sanctionata si risca sa se transforme intr-un adevarat cancer al cumetriilor de partid.

„Metoda autobuzului este o metoda care a fost folosita in alegerile interne ale USR si ea nu poate fi pusa in practica decat de cei aflati la conducere. In principiu, functioneaza asa: se aduce in partid un grup de oameni siguri, cu ajutorul carora se controleaza votul prin faptul ca toti urmeaza sa voteze urmand orbeste o lista primita – un grup electoral organizat, am putea spune. El este format in principiu de membri ai familiei, rude, angajati, vecini de bloc, prieteni vechi fara un interes politic, dar dispusi sa dea o mana de ajutor in numele camaraderiei.Cei mai multi dinte ei sunt admisi ca membri cu cateva luni sau saptamani inainte de alegeri.Unii raman in conservare si pentru alte alegeri, altii dispar, urmand a fi inlocuiti la urmatoarele alegeri.

Rudele si prietenii, in fruntea listelor de delegati si candidati

Majoritatea membrilor din autobuz nu participa la viata interna de partid, nu sunt prezenti pe grupurile de dezbateri si de comunicare, nu dau nicio mana de ajutor in campanie, nu strang semnaturi. Ei au fost adusi exclusiv pentru a vota. Numele unora nici macar nu este cunoscut decat de cei din conducere, fiindca registrul electoral si procesele verbale cu admiterea membrilor sunt tinute la secret, sub pretextul protectiei datelor personale.

Absenti si bine ascunsi de catre conducere, acesti membri fantomatici par ca se afla intr-un «autobuz cu geamuri fumurii», dincolo de care membrii obisnuiti nu pot vedea nimic. Ei nu coboara de acolo decat in ziua alegerilor, cand primesc o lista cu nume pe care trebuie sa le voteze. Asta se poate vedea usor dupa aceea in buletinele de vot, cand putem constata ca aproape o suta dintre ele au fix aceeasi configuratie a optiunilor bifate, ceea ce statistic este imposibil.

Desigur, nu e nimic ilegal sa-ti inviti mama, rudele sau prietenii sa adere la partidul din care faci parte, dar cand toate aceste persoane sunt absente din viata partidului si nu apar decat in ziua votului, ba chiar mai mult, unele se afla in fruntea listei de delegati sau de candidati, avem o problema. Una de concurenta neloiala. In fond, avem de-a face cu o constructie premeditata a inegalitatii de sanse a membrilor de buna credinta. Or, asta nu e politica altfel pe care o proclamam. In plus, procedeul anihileaza pluralismul si libera exprimare, ceea ce practicat la nivel macro ar duce la dictatura.

Toti acesti membri din autobuz nu doar ca sunt absolut neinformati cu ce se intampla in partid, dar ei nu sunt accesibili candidatilor pentru a li se aduce la cunostinta programul electoral. Sub pretextul GDPR, nu se pune la dispozitie adresa de mail sau numarul de telefon, iar la dezbateri pur si simplu nu sunt invitati. E greu sa convingi pe cineva caruia nu ai posibilitatea sa-i adresezi un cuvant. Ca sa nu spun ca e imposibil sa convingi pe cineva care nu stii ca exista.

Abuzuri ignorate in proportie de 90%

Constituirea autobuzului de catre cei aflati la conducere se face simultan cu controlul atent al noilor intrari in partid: de exemplu, cei care sunt suspectati a avea prea multi prieteni comuni pe retelele de socializare cu membrii USR din opozitie sunt amanati cu admiterea. Daca mai scapa inauntru independenti, sunt atent informati despre cat de rai sunt cei din opozitie. In fine, metodele de control si indoctrinare sunt mai multe, nu le inventariez pe toate.

Desigur, toate acestea sunt posibile printr-un sir lung de mici sau mari abuzuri. Chiar reclamate la forurile competente din partid, aceste abuzuri sunt ignorate in proportie de 90%. Lipsa justitiei din partid nu face decat sa incurajeze proliferarea autobuzelor de vot, iar un sir lung de ilegalitati care par minore se transforma intr-un adevarat cancer al cumetriilor de partid.

In fond, tolerarea abuzurilor face ca un fapt normal – sa-ti inviti rudele si prietenii in partid – sa se transforme intr-un mecanism nedemocratic, prin instrumentalizarea unor oameni si ale unor relatii frumoase cum sunt rudenia sau prietenia. Daca justitia din partid nu-si va face treaba, micile celule canceroase ale abuzurilor din filiale se vor transforma in metastaze”, a explicat Dan Lungu, senator USR de Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *