Economiseste inteligent cu tehnologiile momentului in iluminat si electrice

Cresterea tarifelor la energie electrica te sperie? Exista mai multe solutii inteligente pentru a plati facturi mai mici la curent, chiar si in aceste conditii.De la becurile pe care le folosesti, la aparatura pe care o ai in casa si, de ce nu, la felul in care iti incarci masina electrica, daca ai facut sau planuiesti sa faci pasul catre transportul prietenos cu mediul inconjurator, toate influenteaza valoarea facturii la energie electrica la final de luna.

Cum peste tot se anunta ca energia electrica se scumpeste considerabil, in mod firesc facturile la curent au devenit o sperietoare pentru romani. Ce sa faci pentru a proteja bugetul familiei in fata miscarilor de pe piata energiei? Iata mai multe solutii viabile!

Iluminatul inteligent, calea catre facturi mai mici

Micsorarea consumului de electricitate este calea cea mai scurta catre o factura mai mica. Dar de multe ori nu ai de unde sa „tai”, pentru ca aparatura esentiala este… esentiala, iar iluminatul este necesar.Poti, insa, sa alegi solutii mai economice, cum ar fi becuri LED in toata casa sau sisteme de iluminat inteligente, care sa poata fi controlate prin intermediul unei aplicatii sau al unor intrerupatoare cu variator, astfel incat luminile sa nu arda inutil.

Pentru zonele intunecate din casa, dar care nu sunt folosite atat de des, cum ar fi o debara, un dressing sau o camara, poti opta pentru becuri LED cu senzori de miscare, astfel incat, daca ai uitat sa stingi lumina la iesire, ea sa se stinga singura, atunci cand nu mai detecteaza nimic.

Aparatura mai eficienta energetic

Sa schimbi electrocasnicele din casa nu este un demers tocmai simplu si nici ieftin. Insa decat sa folosesti electrice vechi si ineficiente din punct de vedere energetic, uneori poate fi mai economic sa cumperi aparate noi, dar care consuma mai putin. Vei face, astfel, atat economii la factura, cat si o fapta buna, punand umarul la protejarea mediului.

Masinile electrice, o investitie cu multiple beneficii

Si daca tot am adus vorba de mediul inconjurator, poate te numeri deja printre cei care au facut pasul spre masina electrica sau care se gandesc sa il faca in curand. Dilema cea mai mare o reprezinta, pentru multi dintre amatorii de vehicule electrice tocmai incarcarea lor, consumul de electricitate si costurile pe care le genereaza alimentarea.

Ei bine, daca numarul statiilor publice de incarcare a vehiculelor electrice este in crestere de la an la an, astfel ca nu mai exista intrebarea „ce faci daca ramai fara baterie in drum”, exista acum si optiunea achizitionarii de statii incarcare electrice de uz casnic, care sunt, de altfel, si cele mai avantajoase.

Un prim beneficiu il reprezinta costul mai mic pe kWh la consumatorii casnici fata de cei industriali. Prin urmare, sa iti incarci masina acasa va costa undeva intre 0.6 si 0.9 lei pentru 1 kW, in timp ce la statiile de incarcare publice costul poate ajunge si la 2 lei pe kW, potrivit datelor existente la inceputul anului 2021.

Un alt avantaj il constituie faptul ca, incarcand masina acasa, nu trebuie sa platesti imediat alimentarile, costul acestora urmand sa se reflecte in factura lunara la curent electric. Un bonus pentru cei care raman des fara bani in portofel sau pe card la mijlocul lunii si, implicit, fara solutii pentru alimentare, altele decat sa se imprumute.

Statiile de incarcare EV sunt in general compatibile cu orice tip de vehicul electric, pot fi folosite in siguranta, odata ce au fost montate de profesionisti si te-ai asigurat ca au protectie montata in amonte; un astfel de dispozitiv, care este, practic, un adaptor ce trasforma curentul de la priza in curent continuu, compatibil cu cel necesar masinilor electrice, iti ofera si confort, pentru ca nu mai trebuie sa pleci de acasa cu emotii ca ai putea ramane in „pana prostului”, dar si pentru ca poti alimenta masina in timp ce faci orice altceva este necesar sau iti place. In plus, poate cel mai important lucru este ca pretul energiei electrice are o stabilitate mai mare decat cel al carburantilor fosili, care variaza de la o zi la alta si de la o statie de alimentare la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *