Expertii in securitate IT se confrunta cu amenintarile AI, releva un studiu Bitdefender

Cresterea breselor de securitate si scurgerilor de date

Un studiu global realizat de Bitdefender a relevat ca peste jumatate (57%) dintre expertii in securitate IT au raportat brese de securitate sau scurgeri de date in ultimele 12 luni, reprezentand o crestere de 6% fata de 2023. Aproape toti respondentii (96%) au indicat ca avansul inteligentei artificiale generative (GenAI) constituie o amenintare serioasa.

Amenintarile legate de AI si deepfake-uri

Peste o treime (36%) dintre specialisti au identificat utilizarea tehnologiilor AI pentru manipularea sau crearea de continut fals de tip deepfake ca o amenintare foarte serioasa. Cu toate acestea, 74% dintre cei intervievati sunt increzatori in abilitatile colegilor de a identifica un atac de tip deepfake audio sau video, in timp ce doar 21% si-au exprimat indoiala privind capacitatea de a le depista.

Atacurile de tip phishing si vulnerabilitatile software

Studiul a relevat ca aproape trei sferturi dintre specialistii IT (74%) au observat o crestere a sofisticarii atacurilor de tip phishing, care ocupa primul loc in topul amenintarilor de securitate (33%). Pe locul doi se afla vulnerabilitatile software si amenintarile zero-day (32%), urmate de atacurile de tip ransomware (29%).

Amenintarile in mediile cloud

In ceea ce priveste mediile cloud, 39% dintre respondenti sunt ingrijorati de politicile de gestionare a identitatii si accesului (IAM), urmate de riscurile de conformitate (38%). Alte probleme identificate includ respectarea conformitatii reglementarilor (28%), extinderea capacitatilor pe mai multe medii (27%) si incompatibilitatea cu alte solutii de securitate (25%).

Practici de audit si evaluare

Mai putin de jumatate dintre specialistii IT (45%) efectueaza audituri si evaluari in mod constant, in timp ce 57% realizeaza monitorizari ale riscurilor la nivel intern si 42% apeleaza la servicii de experti. Acest lucru subliniaza nevoia de practici mai riguroase si frecvente de evaluare a securitatii.

Lipsa resurselor umane in securitatea IT

O provocare majora in domeniul securitatii cibernetice este lipsa de resurse umane. Trei din cinci specialisti in securitate IT (64%) intentioneaza sa-si schimbe locul de munca in urmatoarele 12 luni, un procent cu un sfert mai mare fata de anul trecut. De asemenea, 70% dintre acestia sunt nevoiti sa lucreze in weekenduri din cauza provocarilor de securitate intampinate de companie.

Necesitatea unei abordari integrate de securitate cibernetica

Andrei Florescu, presedinte si general manager pentru solutii de business in cadrul Bitdefender, a declarat: „Companiile se confrunta cu provocari nemaiintalnite cauzate de cresterea suprafetei de atac, a vulnerabilitatilor zero-day, a configuratiilor gresite din cloud si a noilor amenintari generate de AI. Este necesara o abordare de securitate cibernetica care include prevenirea amenintarilor, protectie, detectie si raspuns la incidente in toate mediile.”

Studiul Bitdefender

Studiul a fost realizat de Censuswide pentru Bitdefender pe un esantion de peste 1.200 de profesionisti in securitate informatica, in perioada martie – mai 2024. Respondentii lucreaza in companii cu peste 1.000 de angajati din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Singapore.

Despre Bitdefender

Bitdefender este un lider recunoscut in domeniul securitatii IT, oferind solutii avansate de preventie, detectie si raspuns la incidente de securitate cibernetica. Compania investeste constant in cercetare si dezvoltare, descoperind sute de noi amenintari informatice in fiecare minut si validand zilnic 30 de miliarde de interogari privind amenintarile. Fondata in 2001, Bitdefender are clienti in peste 170 de tari si birouri pe toate continentele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *