Sistemele automate pneumatice si cilindrii pneumatici

Cilindrul pneumatic este acel element de actionare ce va face transformarea din energie a aerului comrpimat intr-un lucru mecanic.Acesta va fi supus unei presiuni, de la aerul comprimat, ce va determina o miscare liniara sau rotativa.

Sunt cilindri care efectueaza un lucru mecanic intr-un singur sens al pistonului, privind deplasarea acestuia.Acestia permit doar impingerea sau doar tragerea unei sarcini si sunt utilizati pe pozitii extreme.Totodata, acestia au doar un orificiu pe unde aerul patrunde sub presiune si astfel dezvolta acel efort doar intr-o singura directie.

Exista si varianta celor cu dublu efect

In cazul cilindrilor pneumatici cu dublu efect o forta activa este in doua sensuri de deplasare a pistonului.Astfel, ambele camere ale cilindrilor pot fi alimentate.Ca urmare a alimentarii, cilindrul se va deplasa si va comprima aerul in cealalta camera.Cele doua camere sunt conectate atat la alimentare, cat si la evacuare. In acest sens va fi necesar un distribuitor de 4/2, 5/2 sau unul de 5/3.

Cilindrii pot fi achizitionati de la Tehnovest,magazin de specialitate.Cu o gama vasta de pneumatice, de hidraulice si de consumabile,Tehnovest pune la dispozitie chiar si accesorii ce se gasesc destul de greu. Spre exemplu, aparte de gama de cilindri pneumatici de la Tehnovest regasim in acelasi loc si senzori magnetici pentru acesti cilindri.

Toate detaliile tehnice ce insotesc produsele sunt menite sa substituie ajutorul pe care in mod normal si clasic l-ai fi primit in magazinul fizic, unde un consilier iti explica totul. Daca nu esti cunoscator in domeniu si nu poti face diferentele intre acestea, poti cere consiliere, explicatii suplimentare de la cei din echipa. La fel de repede precum expediaza comenzile, iti vor raspunde despre tot ce te intereseaza sa stii legat de produsele lor.

Dimensionari

Cum stii ce varianta este optima pentru cilidrul ce trebuie utilizat intr-o aplicatie? Trebuie determinate diametrul si cursa, iar in acest sens trebuie sa descoperi care este efortul de deplasare a sarcinii si ce sens are aceasta. Vei calcula viteza tijei, deteminand energia cinetica si amortizarea ansamblului.

Calculul este diferit daca pistonul impinge doar o sarcina. Aici vorbim despre un efort dinamic mai mic. In cazul cilindrilor cu dublu efect forta ce se exercita este egala cu diferenta intre aria pistonului si cea a tijei.Efortul este unul static si poate fi comparat cu strangerea intr-o menghina. Concret diferentele sunt de coeficient de sarcina, in primul caz de 0,6, iar in al doilea caz de 0,8.

De mentionat de asemenea ca masele ce se deplaseaza, ceea ce cilindrii pneumatici cu dublu efect trebuie sa faca, precum si valoarea vitezei atinse inseamna eforturi foarte ridicate.Aceste eforturi sunt reduse la capat, evitand astfel socul produs de lovirea corpului cilindrului de piston.

Amortizoarele au deci un rol deja inteles in acest sens. Pot fi utilizate cele ce sunt incorporate, elastice sau pneumatice.Descopera la Tehnovest gama vasta de produse si specialisti gata sa te ajute in cazul oricarei nelamuriri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *