Speranta de viata! Solutii simple pentru a creste calitatea vietii familiei tale

Conform celor mai recente studii, speranta de viata din Romania a crescut dupa anul 2000. Ramane insa, cu sase ani sub media inregistrata in statele UE, o cifra care ingrijoreaza specialistii din sanatate.

Care este legatura dintre calitatea vietii si o speranta prelungita de viata?

Exista, cu siguranta, o legatura indisolubila intre sanatate, starea generala a organismului si longevitate. „Speranta de viata sanatoasa masoara numarul de ani pe care oamenii se pot astepta sa ii traiasca fara dizabilitati, la diferite varste” (sursa: studiul State of Health in the UE, Romania).

Factorii de risc care maresc diferentele dintre speranta de viata din Romania si statele din UE, mai precis cele cu valori peste medie, sunt in marea lor majoritate legati de cheltuielile cu sistemul de sanatate. Exista insa, o serie de factori denumiti comportamentali, care tin in mod direct de obiceiurile zilnice, legate de alimentatie, igiena, consumul de acool, fumatul, practicarea unui sport si mentinerea unei vieti active, pana la varste inaintate.

Conform aceluiasi studiu, aproximativ jumatate dintre decesele inregistrate in tara noastra se datoreaza factorilor de risc comportamental. Un rezultat care trebuie sa preocupe in continuare specialistii in educatie sanitara, dar nu numai.

Ce poti face pentru a creste calitatea vietii familiei tale?

Poate fi o chestiune care te preocupa de multa vreme si careia ii cauti cele mai concrete rezolvari. Nu poti interveni la niveluri care sa duca la imbunatatirea sistemului de sanatate sau la micsorarea discrepantelor sociale si economice din societate. Poti insa, sa-ti ajuti familia sa duca o viata cat mai sanatoasa. Iata cum:

  1. Indruma-i spre sport. Puteti sa va cumparati abonamente de familie la o sala de sport si sa va bucurati impreuna de beneficiile pe care acesta le are asupra sanatatii;
  2. Adoptati un regim alimentar sanatos la mesele din familie, care sa se bazeze pe consumul de fructe, legume si alimente proaspete. Incurajeaza-ti copiii sa descopere retetele bunicilor si sa le imbunatateasca, reducandu-le aportul caloric;
  3. O buna igiena orala generala face parte dintr-un stil de viata sanatos. Faceti vizite regulate la clinici dentare si cereti ajutor din partea celor mai buni specialisti. Ei vor avea grija de dintii vostri si vor interveni la momentul oportun. Daca problemele sunt deja avansate, nu-ti fa griji! Cu implanturi dentare de la cisomedical.ro de calitate poti sa iti recapeti zambetul dintotdeauna!;
  4. Intretine nivelul de optimism la cote inalte, chiar si in cele mai dificile momente ale vietii, implicandu-i pe toti membrii familiei la rezolvarea lor, dandu-le responsabilitati care sa le sporeasca increderea in sine si sentimentul de utilitate;
  5. Organizeaza activitati in comun, implicand toate generatiile, creand astfel o legatura indestructibila si benefica intre toti membrii familiei, incurajandu-i sa-si aduca aportul cu idei originale si interesante, care sa mentina pacea si voia buna, atat de necesare unei vieti sanatoase din toate punctele de vedere.

Speranta de viata sanatoasa a devenit unul dintre telurile spre care tinde societatea actuala, o chestiune care preocupa tot mai mult specialistii in sanatate din intreaga lume si spre fiecare individ in parte tinde. Iar cele mai simple solutii pentru a ne apropia de acest tel stau la indemana fiecaruia dintre noi!

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *