Sute de romani ajung zilnic la spital din cauza caldurii. Ce alimente recomanda medicii sa consumam in zilele de canicula

Impactul caniculei asupra sanatatii publice

Romania traverseaza in prezent cel mai lung val de canicula din istorie, conform meteorologilor, cu temperaturi resimtite de peste 40 de grade Celsius. Acest val de caldura extrema pune o presiune imensa pe sistemul medical. Sute de persoane au nevoie zilnic de ajutor medical de urgenta in locuri publice, iar zeci de oameni au lesinat pe strada din cauza caldurii insuportabile.

Afectarea transportului feroviar

Canicula nu doar afecteaza sanatatea oamenilor, ci si perturba transportul feroviar. CFR Calatori a anuntat restrictii de circulatie din cauza temperaturilor extreme care afecteaza sinele de tren, iar sistemele de climatizare din vagoane pot ceda. In aceste conditii, pasagerii care ajung in vagoane fara aer conditionat sunt nevoiti sa calatoreasca in conditii greu de suportat.

Riscurile pentru copii si problemele digestive

Copiii sunt deosebit de vulnerabili in aceasta perioada, mai ales din cauza consumului de alimente alterate si a riscului de insolatie. La Spitalul Marie Curie, cei mai multi pacienti care ajung in Unitatea de Primiri Urgente acuza probleme digestive severe.

Cresterea solicitarilor la serviciile de ambulanta

Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov se confrunta cu un numar crescut de solicitari. In ultimele zile, numarul apelurilor la 112 a depasit 4000, iar doar in ultimele 24 de ore, peste 120 de persoane au avut nevoie de ajutor medical de urgenta in locuri publice, multe dintre acestea prezentand lipotimii si lesinuri.

Recomandarile medicilor pentru a face fata caniculei

Medicii subliniaza importanta purtarii de palarii de soare si a hidratarii corespunzatoare pentru a preveni incidentele cauzate de caldura excesiva. De asemenea, alimentatia joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii in aceste zile toride.

Ce alimente sa consumam in zilele de canicula

Medicul Alis Grasu, manager la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, recomanda consumul de fructe si legume proaspete, bogate in apa, pentru a mentine hidratarea. Alimentele bogate in grasimi si proteine ar trebui evitate, deoarece pot solicita excesiv organismul in conditii de caldura extrema.

„Se vor consuma multe fructe si legume proaspete, cu continut mare de apa. Se vor evita alimentele cu continut lipidic si proteic foarte ridicat,” a declarat medicul Alis Grasu. De asemenea, este esential ca alimentele sa fie pastrate in conditii optime pentru a preveni aparitia problemelor digestive.

Prognoza meteorologica

Meteorologii avertizeaza ca valul de canicula ar putea dura pana la mijlocul saptamanii viitoare, ceea ce inseamna ca masurile de precautie si adaptare trebuie mentinute pe termen lung pentru a proteja sanatatea publica si a minimiza riscurile asociate caldurii extreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *