BNR a intervenit masiv pe piata valutara: Aproape 2 miliarde de euro cheltuite intr-o singura zi pentru a proteja cursul leului dupa victoria lui George Simion

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost nevoita sa intervina in forta pe piata valutara in cursul zilei de luni, 5 mai 2025, pentru a contracara presiunea puternica exercitata asupra monedei nationale. Potrivit unor surse oficiale citate de G4Media.ro, institutia ar fi utilizat aproximativ 2 miliarde de euro intr-o singura zi pentru a mentine stabilitatea cursului leu-euro, in urma reactiilor declansate de rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale, in care George Simion a obtinut victoria.

O zi tensionata pe piata valutara: presiunea a crescut in orele de tranzactionare

Conform surselor, presiunea pe leu a inceput inca de dimineata zilei de luni si s-a amplificat pe masura ce ziua a avansat. Pe fondul ingrijorarilor legate de viitoarea orientare politica a Romaniei, multi investitori — dar si cetateni obisnuiti — au inceput sa vanda lei si sa cumpere euro, temandu-se de o posibila depreciere accelerata a monedei nationale.

Reactia pietei nu a fost intamplatoare. In economia romaneasca, increderea este esentiala, iar incertitudinile politice influenteaza direct comportamentul financiar al investitorilor. Victoria lui George Simion in primul tur a fost perceputa de piete drept un semnal de instabilitate politica si potential risc economic, mai ales in contextul programului sau politic marcat de accente populiste si nationaliste.

Confirmarea oficiala: Dan Suciu, BNR, vorbeste despre dezechilibrul pietei

Situatia a fost confirmata oficial de purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, intr-o declaratie oferita pentru G4Media. Acesta a explicat ca, in ultima perioada, fluxurile de capital s-au inversat semnificativ:

„A aparut o schimbare importanta pe piata valutara. Intrarile de capital s-au diminuat considerabil, in timp ce iesirile au inregistrat o crestere semnificativa. Pentru a echilibra aceste dezechilibre, este necesara extragerea lichiditatii din piata si ajustarea in sens ascendent a dobanzilorBNR va cauta un optim pentru aceasta situatie.”

Aceasta reactie sugereaza ca banca centrala este pregatita sa utilizeze intregul arsenal de masuri monetare — de la interventii directe in piata, pana la ajustari de politica monetara — pentru a evita o criza valutara majora.

De ce conteaza stabilitatea leului: impactul asupra romanilor

Deprecierea rapida a leului ar putea avea consecinte directe si vizibile pentru populatia generala. Scaderea valorii monedei nationale in raport cu euro si dolarul ar insemna:

  • Cresterea preturilor la produse si servicii importate;
  • Majorarea ratelor bancare in valuta, in special a creditelor ipotecare in euro;
  • Inflamarea costurilor de productie pentru companiile care importa materii prime;
  • Pierderea puterii de cumparare a salariilor, in special pentru cei cu venituri fixe.

Pe termen scurt, o destabilizare a cursului poate afecta increderea consumatorilor, reduce consumul intern si amplifica dezechilibrele comerciale ale tarii.

Context politic: temerile investitorilor dupa victoria lui George Simion

Reactia pietei nu a fost determinata doar de rezultatul alegerilor in sine, ci mai ales de profilul politic si economic al candidatului aflat acum in pozitie favorabila pentru turul doi. George Simion, liderul partidului AUR, a construit o campanie bazata pe un discurs nationalist, eurosceptic si profund critic fata de institutiile occidentale.

Printre promisiunile sale politice cele mai controversate se numara:

  • Opunerea fata de politicile Uniunii Europene;
  • Propunerea lui Calin Georgescu pentru functia de prim-ministru, in eventualitatea castigarii alegerilor;
  • Nationalizarea terenurilor agricole si a altor resurse strategice;
  • Declaratii ambigue sau negative cu privire la apartenenta Romaniei la NATO.

Toate aceste pozitionari ridica semne de intrebare nu doar in randul partenerilor internationali ai Romaniei, ci si in comunitatea de afaceri, care se bazeaza pe stabilitate, predictibilitate si continuitate in politicile publice.

Istorie care se repeta: precedentul Georgescu in 2024

Potrivit acelorasi surse citate de G4Media, un episod aproape identic s-a petrecut si in 2024, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, cand Calin Georgescu a obtinut un scor neasteptat de mare. Si atunci, piata valutara a reactionat negativ, iar BNR a fost nevoita sa intervina pentru a calma turbulentele.

Acest tip de reactie accentueaza ideea ca pietele nu raspund doar la cifre, ci si la perceptii. Iar cand aceste perceptii implica instabilitate, autoritarism sau politici economice de tip izolationist, investitorii actioneaza preventiv si rapid.

BNR intre stabilitate si presiune publica

Pentru moment, BNR reuseste sa tina cursul sub control, dar la un pret ridicat: cheltuirea rezervelor valutare. Daca tensiunile politice vor continua, iar rezultatul alegerilor va ramane incert sau polarizant, presiunea pe moneda nationala se va accentua.

In acest caz, optiunile Bancii Nationale vor deveni tot mai limitate: fie va lasa cursul sa se ajusteze natural (cu riscurile de rigoare), fie va continua sa arda din rezerve, afectand pozitia macroeconomica a tarii.

In ambele variante, incertitudinea politica are un pret. Si, dupa cum arata cifrele, Romania a inceput deja sa-l plateasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *