Ce este electromiografia si cand este folosita aceasta procedura medicala

Indiferent de problema medicala cu care se confrunta un pacient, informarea este un aspect foarte important de luat in calcul. Inclusiv atunci cand vine vorba despre anumite proceduri pentru un diagnostic cat mai precis, care sa ofere gasirea unui tratament optim. Din fericire, astazi putem gasi informatii despre majoritatea procedurilor medicale.

In continuare vei putea gasi informatii detaliate prezentate succint referitoare la procedura medicala denumita electromiografie (EMG) si cand este aceasta utilizata in domeniul medical.

Sa intelegem electromiografia si cand este recomandata

Procedura medicala numita electromiografie, abreviat EMG, este acea abordare medicala folosita in evaluarea functiei nervilor si muschilor. Prin intermediul acestei proceduri, medicii specialisti pot pune diagnosticul in patologiile care afecteaza sistemul nervos periferic. Electromiografia este procedura care permite stabilirea unui diagnostic cat mai exact.

Aceasta abordare medicala este indicata pentru acele cazuri in care medicul are sarcina de a identifica afectiunile medicale din categoria neuropatiei nervului facial, sindromului de canal carpian, poliomelitei sau herniei de disc. Pentru pacientii care manifesta simptome care pot fi asociate cu anumite probleme la nivelul nervului periferic sau a nervului in zona muschiului, medicii recomanda adesea efectuarea electromiografiei.

Simptomele sau manifestarile care recomanda efectuarea EMG includ urmatoarele: amorteli, parestezii (sau senzatii de furnicaturi si arsuri), slabiciuni musculare, dureri musculare precum crampe si carcei, dureri la nivelul unui membru (mana sau picior). In oricare dintre aceste cazuri eletromiografia se poate dovedi eficienta in stabilirea unui diagnostic.

Examenul electromiografic si ce presupune acesta

Pentru parcurgerea electromiografiei sunt doua etape care trebuie sa fie avute in vedere. Medicul este cel care decide daca procedura de electromiografie (EMG) pe care un pacient trebuie sa o parcurga va include o singura etapa sau ambele etape. De regula pacientii nu manifesta disconfort pe parcursul examenului EMG. Cu toate acestea, sunt pacienti care manifesta unele stari de disconfort, fara insa a vorbi de riscuri sau efecte adverse.

Partea intai in examenul electromiografic poarta denumirea de electroneurografie sau analiza de conducere nervoasa. Aici se stimuleaza nervii in diverse puncte cu ajutorul unor descarcari electrice usoare. Partea a doua inseamna examinarea musculara folosind un ac si se numeste electromiografie propriu-zisa.

Acul respectiv foarte subtire este introdus in diferite zone ale musculaturii. Acul este dotat cu un electrod microscopic ce va indica daca activitatea este una normala sau anormala pentru fibrele musculare. Un usor disconfort manifestat de pacienti apare cand acul penetreaza pielea. Acul respectiv are rolul de a inregistra raspunsul muschilor la stimuli.

Efectuarea electromiografiei (EMG) presupune o serie de masuri esentiale. Produsele cosmetice pentru piele nu sunt recomandate. De asemenea, medicul trebuie informat despre ingerarea unor suplimente luate de pacient sau daca exista o examinare EMG anterioara, rezultatele trebuie prezentate medicului. Procedura de electromiografie (EMG) dureaza intre 30 si 90 de minute, in functie de patologia investigata prin aceasta abordare medicala.

Unde poti efectua examenul electromiografic?

In masura in care consideri eficienta aceasta procedura medicala si vrei sa beneficiezi de o astfel de evaluare, centrul medical Pro Memoria poate fi o alegere potrivita. Detalii suplimentare pot fi gasite pe www.pro-memoria.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *