Ce este afectiunea articulatiei temporo-mandibulare si care sunt simptomele acesteia

Lista afectiunilor si problemelor dentare cu care se poate confrunta fiecare dintre noi este foarte vasta. Din fericire, disponibilitatea tratamentelor si a procedurilor stomatologice in cabinetele de specialitate face ca rezolvarea majoritatii afectiunilor si problemelor dentare sa poata fi tratate.

Dincolo de problemele foarte comune precum cariile dentare, anumite persoane pot avea probleme mult mai complexe si care necesita tratamente specifice. Una dintre afectiunile mai putin cunoscute printre pacienti si de care putina lume stie este afectiunea la nivel de articulatie temporo-mandibulara Targu Mures.

In randurile de mai jos vom cunoaste mai multe despre situatiile in care se recomanda sa apelezi la un cabinet stomatologic Targu Mures pentru a identifica daca te confrunti cu aceasta afectiune si pentru a gasi un tratament adecvat.

Ce trebuie sa stii despre afectiunea articulatiei temporo-mandibulare

Articulatia temporo-mandibulara este denumirea pentru acea mandibula aflata la baza craniului si care permite inchiderea si deschiderea gurii. In alcatuirea acesteia intra oasele articulare acoperite cu cartijal, discul articular care indeplineste functia de amortizare intre zonele osoase si mai multe ligamente pozitionate in zona acestei articulatii.

Prin prisma rolului pe care il indeplineste in cadrul mai multor procese fiziologice, articulatia temporo-mandibulara este considerata a fi cea mai activa articulatie a corpului uman. Aceasta articulatie are un rol foarte important in cazul proceselor de vorbire, masticatie si inghitire. Pentru pacientii care se confrunta cu disfunctia articulatiei temporo-mandibulare, functionarea normala a acesteia este alterata.

Nu multa lume cunoaste care sunt simptomele si manifestarile specifice acestei disfunctionalitati. Un lucru care merita a fi subliniat este faptul ca in mai multe situatii disfunctia articulatiei apare cu precadere in randul femeilor.

Semne care indica disfunctia articulatiei temporo-mandibulare

Daca o carie dentara este foarte dureroasa in majoritatea cazurilor si te trimite imediat la un medic stomatolog, in cazul disfunctiei temporo-mandibulare este nevoie sa fie cunoscute simptomele. Doar in acest mod pacientii pot lua decizia de a apela la un cabinet stomatologic Targu Mures unde sa poata beneficia de stabilirea unui diagnostic corect si precis.

Printre simptomele care pot indica disfunctia articulatiei regasim pocniturile si zgomotele resimtite la nivelul articulatiei sau anumite dureri ale articulatiei, capului sau in zona cefei. Inclusiv durerile la nivelul gatului sau in zona submandibulara poate semnala faptul ca o persoana se confrunta cu disfunctia temporo-mandibulara.

Lista semnelor care pot indica aceasta problema continua cu senzatia de oboseala si tensiunea regasita la muschii fetei. Durerile urechii, durerile difuze ale anumitor dinti care nu manifesta alte procese patologice sau chiar dificultatile la deschiderea si/sau inchiderea gurii completeaza lista simptomelor care pot sa indice faptul ca un pacient se poate confrunta cu aceasta disfunctie.

In consecinta, atunci cand apar astfel de simptome sau manifestari, este indicat sa apelam la un cabinet de medicina dentara. Este modalitatea cea mai sigura pentru a stabili daca intr-adevar exista riscul de a te confrunta cu aceasta problema de articulatie temporo-mandibulara. In urma unei investigatii de specialitate, pacientii vor putea urma un tratament adecvat pentru a diminua efectele acestei disfunctii.

Diagnosticarea disfunctiei articulatiei temporo-mandibulare

In vederea stabilirii diagnosticului este nevoie de realizarea unui examen clinic sub supravegherea unui medic de specialitate. Acest examen clinic presupune discutia privind simptomatologia, se face palparea articulatiei si a muschilor fetei si este examinata dinamica mandibulara. Tot in acest examen clinic este realizata evaluarea coloanei cervicale. In anumite cazuri sunt solicitate inclusiv investigatii imagistice de tipul RMN si CBCT.

In urma diagnosticarii disfunctiei temporo-mandibulare intr-un cabinet stomatologic Targu Mures, se poate decide tratamentul optim pentru urmat. Stoma Ortho Plus este un cabinet care ofera servicii pentru diagnosticarea si tratarea disfunctiei la nivel de articulatie temporo-mandibulara. Detalii suplimentare privind serviciile cabinetului stomatologic pot fi gasite pe stomaorthoplus.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *