Ce sanse de angajare peste hotare ai, ca medic experimentat?

Medicina este un domeniu pe cat de fascinant si complex, pe atat de dificil si provocator in toate aspectele sale. In orice ramura medicala exista o bogata cazuistica de studiat, iar viata unui medic este o permanenta cautare a celui mai eficace tratament de vindecare. Medicii sunt eroi ai zilelor noastre pentru ca lucreaza in folosul oamenilor si, de cele mai multe ori, viata cuiva depinde enorm de experienta si de curajul lor.

Cautati si respectati, acesti profesionisti reprezinta, la ora actuala, un adevarat atu intr-o comunitate. O data intrati in „bransa”, isi pot alege, ulterior, locuri de munca departe de casa, inclusiv in tari diferite de cea in care au studiat. Daca faci parte din aceasta categorie si te intereseaza ce sanse de angajare ai peste hotare ca medic experimentat, gasesti lamuriri in articolul de mai jos.  Articol din care afli si cateva motive pentru care aleg multi medici sa lucreze peste hotare.

Colaborarea cu profesionistii

Medicii experimentati, dar aflati la inceputul cautarilor de oportunitati in strainatate, ar trebui sa apeleze la serviciile unei firme de recrutare profesioniste. In acest fel, vor evita stresul primilor pasi, ai adaptarii la exigentele noului job si ale societatii. Personalul specializat al firmei, contactele si reputatia sa sunt resurse extraordinare puse la dispozitia candidatilor.

Daca ai ceva experienta in Romania dar vrei sa incerci si peste hotare, ti-ai putea gasi noi angajamente printr-o agentie sau firma de recrutare medici in Germania precum Desvea, de exemplu. Intre avantajele oferite de colaborarea cu intermediari de calitate vei descoperi:

  • Oferta de cursuri intensive, gratuite, de limba germana, pentru o integrare mai usoara la noul loc de munca si in noul mediu;
  • Suport in gasirea unei locuinte si finalizarea tuturor actelor necesare pentru inregistrarea rezidentei;
  • Sprijin in obtinerea autorizatiilor necesare pentru practicarea meseriei si indeplinirii formalitatilor pentru a incepe activitatea;
  • Consultanta si informatii detaliate, actualizate, despre locul de munca sau de viata de zi cu zi in noua tara.

Oportunitati salariale

Doctorii cu experienta sunt intre cei mai cautati specialisti, lucru care se reflecta si in nivelul remuneratiilor oferite de spitalele din sistemul public sau privat. Astfel, in Germania, de pilda, salariile variaza, dupa cum urmeaza:

  • un medic specialist la un spital municipal primeste, la angajare, 68.000 euro brut/an, iar, dupa 3 ani de activitate, salariul de baza creste la 73.500 euro brut/an;
  •  un chirurg castiga, in general, peste 100.000 euro brut anual;
  • medicii stomatologi au un venit anual intre 34.500 si 54.000 Euro brut;
  • doctorii cu experienta, care detin functii de conducere, – exemplu: sef departament – pot ajunge la 200.000 euro brut/an.

La salariul de baza, medicii primesc plati suplimentare pentru orele de garda, schimburile de noapte, turele de weekend si alte bonusuri.

Statistici europene

La nivel european, nevoia de personal medical este una acuta, cauzata, in principal, de atingerea varstei de pensionare, indeosebi in tarile Europei de Vest. Doctorii peste 55 de ani reprezinta 55% in Italia, 47% in Franta si 44% in Germania. De asemenea, este vizibila migrarea medicilor din spatiul est-european catre celelalte tari europene, datorata liberalizarii pietei muncii la nivelul Uniunii Europene.  

In aceste conditii, exista o distributie inegala a medicilor generalisti la nivel european, variind de 242 la 100.000 de locuitori in Polonia, la 658 la 100.000 de locuitori in Grecia – date furnizate de Eurostat pentru 2016. In cazul specialistilor cu experienta, lucrurile stau mai ingrijorator, tari precum Franta si Grecia avand doar 9 la 100.000 de locuitori, in timp ce Suedia, Polonia si Turcia conteaza doar pe 10 astfel de medici la 100.000 de locuitori. Ceva mai bine e in Germania – 12, Olanda si Belgia – 14 sau Spania – 13 la 100.000 de locuitori.

Datorita ofertelor salariale superioare si conditiilor de munca si viata foarte bune, sistemul britanic de sanatate a atras multa vreme medicii formati in spatiul european. Astfel, acestia au ajuns sa reprezinte circa 10% din totalul personalului medical calificat. BREXIT-ul a afectat, insa, aceasta migratie, reducand semnificativ interesul medicilor din tarile europene pentru sistemul britanic de sanatate.

Un medic este un membru respectabil al comunitatii din care face parte si, de multe ori, poate deveni o veritabila vedeta in tara sa. Se bucura de un statut special pentru ca munceste foarte mult, iar prin activitatea sa salveaza vieti. Piedestalul medicilor este cladit pe sacrificiul personal si pe timpul indelungat petrecut printre cei aflati in suferinta. Nu este de mirare ca asemenea profesionisti cauta recunoastere si standarde de calitate ale vietii personale, pe care, uneori, le gasesc acasa, alteori, peste hotare. Indiferent de alegere, profesia aceasta ramane una dintre cele mai cautate si mai respectate la nivel mondial. Respect, asadar, celor din linia intai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *