Gazon rulat sau seminte? Care este cea mai buna optiune?

Daca iti doresti o curte ingrijita, curata si verde, un covor perfect de gazon poate crea cadrul perfect pentru aceasta. Gazonul te tine departe de noroi, iti permite sa te plimbi descult prin curte si arata foarte bine alaturi de mobilierul de gradina si de plantele ornamentale.

Pana acolo, trebuie sa parcurgi cateva etape, iar prima dintre ele este alegerea: insamantarea sau plantarea de gazon rulat.

Care dintre cele doua optiuni este cea mai buna?

Insamantarea. Este o solutie excelenta pentru cei care nu au un buget foarte mare si au suficient timp pentru a se ocupa de ingrijirea atenta a covorului de gazon. Insamantarea implica mai multe procese, printre care curatarea terenului, fertilizarea si nivelarea acestuia, incorporarea semintelor in sol, tavalugirea si intr-un final irigarea atenta. Prin insamantarea se poate obtine un gazon frumos si puternic, insa este nevoie de un timp mare de asteptare si un grad inalt de mentenanta

Daca alegi insamantarea, este bine sa ai in vedere cateva lucruri:

  • Alege corect semintele! Exista seminte pentru umbra sau seminte pentru zone secetoase. De asemenea, exista seminte pentru un gazon folosit la activitati sportive, sau seminte care ofera un gazon pur estetic;

  • Alege corect momentul de insamantare! Este ideal ca acesta sa se faca toamna, incepand cu luna septembrie;

  • Iriga frecvent si ia atitudine ori de cate ori apare o problema (buruieni, daunatori sau boli)

Gazon rulat. Rulourile de gazon reprezinta o solutie rapida, prin care se poate obtine un covor frumos si verde aproape instant. Rulourile de gazon pot fi comandate de la un producator gazon, iar curtea ta poate fi complet schimbata in cateva ore. Rulourile de gazon prezinta multiple avantaje:

  • Pot fi montate de-a lungul intregului an, in asa fel incat nu este necesara asteptarea pana la incoltirea seimntelor;

  • Asigura un spatiu verde deosebit, cu fire de iarba dezvoltate uniform;

  • Necesita mult mai putina ingrijire initiala;

Practic, daca iti doresti o curte acoperita cu gazon si nu ai rabdare, o poti obtine in 24 de ore prin gazon rulat .

Atunci cand achizitionezi un astfel de produs trebuie sa te gandesti la faptul ca este o investitie pe termen lung care iti poate aduce doze consistente de relaxare si te poate scuti de foarte multe ore dedicate ingrijirii firelor de iarba.

Daca optezi pentru gazon rulat, sfaturile pe care trebuie sa le urmezi sunt urmatoarele:

  • Verifica gazonul la livrare! Acesta trebuie sa fie impecabil, fara zone decolorate sau buruieni. Dupa ce este plantat, imbinarile trebuie sa fie perfecte;

  • Iriga foarte bine zona de gazon proaspat plantata!

  • Pregateste foarte bine solul inainte de plantarea gazonului rulat. Este important ca sub stratul de gazon sa fie un pamant bun, tratat impotriva buruienilor si eventual, imbogatit cu ingrasamant organic.

Indiferent ca alegi seminte sau gazon rulat , un lucru este clar: pentru a te bucura de o iarba perfecta in propria curte este bine sa iti aloci timp pentru ingrijirea firelor de iarba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *