Recunoasterea diplomelor pentru job in Germania: tot ce trebuie sa stii despre acest subiect

Una dintre condițiile absolut necesare pentru a putea avea acces la un loc de munca bine platit în Germania este ca diploma de studii, prin care se atesta competentele teoretice si/sau practice dobandite, sa fie recunoscuta de statul german si, implicit, de catre angajator. Cealalta conditie necesara pentru ocuparea unui astfel de loc de munca este cunoasterea limbii germane la un nivel acceptabil.

Aspecte generale in procedura de recunoastere a diplomelor

Pentru a putea alege, de exemplu, o cariera ca asistent medical generalist in Germania, este necesara urmarea unei proceduri oficiale, guvernate de un cadru legal instituit la nivel federal. In general, recunoasterea studiilor se realizeaza prin intermediul unor organisme care guverneaza anumite domenii sau sectoare de activitate, in speta un organism specializat in evaluarea diplomelor de studii obtinute in domeniul medical. Ce trebuie retinut este faptul ca politica statului german este de a atrage si de a incuraja integrarea profesionistilor de orice fel in societatea germana, dar si de a selecta si verifica veridicitatea informatiilor pe care candidatii le prezinta, inclusiv a diplomelor obtinute.

Recunoasterea academica – a diplomelor obtinute in urma finalizarii cursurilor unei facultati – este reglementata diferit de recunoasterea profesionala. Astfel, in cazul recunoasterii academice, ZAB (Oficiul central pentru verificarea diplomelor obtinute in strainatate) foloseste diferite instrumente de lucru, precum Anabin. Aceasta este o baza de date ce contine calificari emise de universitati din intreaga lume – pentru a emite certificate de echivalenta care sa ateste in ce masura studiile aplicantului corespund nivelului de educatie universitar german.

Similar recunoasterii academice, pentru echivalarea studiilor de scoala primara, gimnaziala sau liceu se folosesc instrumente de lucru si baze de date pentru a compara nivelul de educatie oferit de scoala dintr-o anumita tara cu cel german. In urma acestei evaluari se emite un certificat ce atesta nivelul de studii al candidatului.

Procesul recunoasterii diplomelor pentru asistentii medicali

Un asistent medical poate lucra in Germania doar daca a obtinut dreptul de libera practica in urma parcurgerii unei proceduri denumite „Approbation” – conditiile si pasii necesari a fi parcursi pot diferi de la un stat la altul. Practic, daca organismul abilitat constata ca diploma a fost obtinuta in urma finalizarii unor studii de specialitate de acelasi nivel cu cele din Germania si toate celelalte criterii (inclusiv cunoasterea limbii germane) sunt indeplinite, atunci se obtine autorizatia de libera practica cu caracter permanent. In schimb, daca se constata ca nivelul de studii nu este cel corespunzator, se poate elibera o autorizatie temporara de libera practica. Aceasta este valabila pentru maximum 2 ani, perioada in care studiile trebuie sa fie finalizate in forma ceruta de statul german, pentru a obtine dreptul permanent de libera practica.

Dosarul cu documente si conditii ce pot diferi in functie de stat se poate depune fie personal, fie prin reprezentant sau se poate transmite prin posta. Acesta trebuie sa contina o serie de documente, cele de alta provenienta decat germana necesitand a fi traduse in prealabil. Intre actele depuse in acest dosar, mentionam:

  • diploma de studii – copie certificata si tradusa;
  • certificatul de conformare a diplomei – oferit de organismul german specializat;
  • certificatul medical – care atesta capacitatea de a presta activitatea de asistent medical;
  • certificatul de cazier judiciar;
  • certificatul de atestare a nivelului de cunoastere a limbii germane;
  • certificatul de buna practica medicala;
  • adeverinta de la institutia angajatoare – care sa mentioneze inclusiv data si locul inceperii activitatii;
  • fotocopii dupa documentul de identitate sau pasaport.

Procesul de recunoastere a diplomelor in Germania poate parea a fi anevoios, la o prima vedere. Cu o documentare prealabila in ceea ce priveste conditiile specifice acestui proces sau apeland la ajutorul unei organizatii specializate in asistenta pentru obtinerea unor astfel de documente, nivelul de implicare si stres in rezolvarea acestei probleme poate fi redus considerabil. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *