5 legume pe care le poti cultiva USOR chiar daca NU stii nimic despre gradinarit

Daca esti printre fericitii posesori ai unei suprafete de teren, ai putea beneficia de toate avantajele pe care numai o gradina de legume proprie le poate aduce. Este mult mai sanatos sa-ti cultivi propriile vegetale. Cele pe care le poti gasi la magazine sunt, de multe ori, crescute industrial si stropite cu diverse substante contra daunatorilor, care pot fi toxice pentru organism, daca nu le speli bine inainte de consum.

Avand propria gradina de legume, vei fi pe deplin constient de ceea ce mananci si vei avea siguranta unor produse naturale, crescute sub ochii tai. Pe de alta parte, asta iti poate economisi si o multime de bani.

Desi multi sunt intimidati sa isi asume sarcina de a-si cultiva propriile legume, inceperea unei gradini poate fi simplificata daca alegi sa cresti plantele potrivite. Exista multe soiuri care dau recolte excelente si care nu necesita o munca foarte grea.

Iata care sunt cele 5 legume pe care le poti cultiva in gradina ta fara prea multe batai de cap

Pentru a te incuraja sa incepi sa folosesti terenul pe care il detii pentru instalarea unei gradini, vei gasi mai jos o lista cu legumele cel mai usor de cultivat, astfel incat sa poti avea rezultate bune din prima incercare. Primul lucru pe care ar trebui sa-l ai in vedere este sa-ti imprejmuiesti spatiul cu un gard prin care sa nu poata trece animalele ce ar putea sa-ti strice straturile sau rasadurile. In acest sens, poti alege dintr-o larga gama de panouri bordurate, care pot fi o solutie eficienta si economica pentru acest scop.

 1. Salata

Sunt mai multe specii de salata care pot fi cultivate intr-o mica gradina.Aceste frunze sunt ideale pentru a fi consumate ca garnituri la diverse feluri de mancare.Semintele de salata sunt ieftine si se pot gasi aproape la orice magazin de profil sau in hipermarket.Se planteaza primavara devreme sau toamna. Aceasta este o leguma rezistenta la frig si nu este pretentioasa atat timp cat are apa suficienta.

 2. Spanacul

Spanacul este inca una dintre legumele verzi foarte usor de crescut si se aseamana cu salata din acest punct de vedere. Poate fi plantat la soare sau la umbra tot timpul anului, deoarece nu este o planta pretentioasa la temperatura. De fapt, chiar ii merge bine si la frig.

In plus, spanacul este foarte sanatos pentru consum, fiind plin de vitamine si minerale. Gandeste-te la Popeye Marinarul si la secretul puterii lui!

 3. Fasolea verde

Aceasta planta de gradina ofera recolte generoase si nu are nevoie de foarte multa atentie. Este agatatoare, prin urmare ar fi ideal de cultivat pe langa garduri. La fel de bine poti confectiona niste dispozitive din araci legati cu sfoara intre ei, pe randuri, care sa-ti permita culesul mai usor.

O excelenta sursa de proteine si fibre, fasolea verde se poate consuma ca garnituri la diverse feluri de mancare sau in salate.

 4. Castravetii

Desi originea castravetelui nu este nicidecum autohtona, astazi, aceasta planta agatatoare isi are locul asigurat in orice gradina care se respecta. Se poate pune in pamant dupa primul dezghet de primavara si, la fel ca fasolea verde, are nevoie de dispozitive de agatat.Castravetii contin peste 95% apa si sunt plini de vitamine si saruri minerale benefice organismului tau.

 5. Rosiile

Acestea sunt unele dintre cele mai cautate legume in perioada verii. Dar poti fi sigur ca nu se compara aroma unei rosii crescute natural si la timpul ei cu gustul celor din rafturile magazinelor.Surprinzator, rosiile sunt foarte usor de crescut, doar ca se recomanda sa le semeni in rasadnite speciale, in interior, la caldura, cu 4-6 saptamani inainte de a transplanta micile plante afara, in gradina. Daca nu ai spatiu suficient in casa, poti cumpara rasaduri gata crescute pentru pus in pamant. Exista o mare varietate de specii si ar trebui sa le incerci pe toate.

Totul e sa ai grija sa le uzi si sa le plantezi la soare, pentru ca iubesc caldura.In concluzie, ar fi pacat sa nu profiti de avantajul de a detine un teren cat de mic si sa nu-l transformi intr-un rai al legumelor fara prea mult efort. In timp, te vei specializa si vei observa ca gradinaritul este o activitate relaxanta pentru minte si sanatoasa pentru tine si intreaga familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *