5 reguli pentru curatarea si intretinerea corecta a lentilelor de contact

Utilizarea corecta a lentilelor de contact si intretinerea lor adecvata sunt esentiale pentru prevenirea infectiilor oculare sau a leziunilor la nivelul corneei. In acest articol poti descoperi, pe scurt, care sunt riscurile asociate utilizarii necorespunzatoare a lentilelor de contact si care sunt cele cateva reguli simple de intretinere a acestora.

Riscuri legate de utilizarea lentilelor de contact

Atata timp cat lentilele de contact sunt folosite conform regulilor transmise de producator si de medicul oftalmolog, ele sunt considerate accesorii sigure de corectare a vederii.

Riscurile asociate utilizarii necorespunzatoare sunt urmatoarele:

  • Lezarea corneei;
  • Aparitia keratitei;
  • Infectii oculare;
  • Hipoxie la nivelul corneei;
  • Ochi uscați;
  • Reactii alergice [1].

Este important sa intelegi ca poti cumpara cele mai scumpe sau cele mai ieftine lentile de contact, poti opta pentru cele mai bune lentile Johnson & Johnson, intretinerea lor corecta este obligatorie.

1. Respecta instructiunile producatorului

Este esential sa citesti cu atentie instructiunile producatorului inainte de a utiliza lentilele de contact. Aceste instructiuni contin informatii importante despre cum sa utilizezi si sa cureti lentilele, precum si despre riscurile asociate cu utilizarea lor. Potrivit unor studii, aproximativ 40% dintre utilizatorii de lentile de contact nu respecta intotdeauna instructiunile producatorului.

Nu folosi lentilele de contact mai mult decat este recomandat de producator. Utilizarea indelungata poate duce la iritatii ale ochilor, inflamatii si alte probleme oculare. Potrivit Asociatiei Americane pentru Optometrie, cele mai multe infectii oculare asociate cu lentilele de contact sunt cauzate de utilizarea prelungita a acestora [2].

Respecta regulile de depozitare si igiena impuse de producator. Depozitarea necorespunzatoare poate duce la contaminarea lentilelor si la cresterea riscului de infectii oculare. Igiena adecvata este esentiala pentru a reduce riscul de infectii oculare.

2. Manevreaza corect lentilele de contact

Pentru a evita infectiile si alte probleme cu lentilele de contact, este important sa le manevrezi cu grija. Iata cateva reguli de baza:

  • Spala bine mainile inainte de a atinge lentilele de contact, pentru a evita contaminarea acestora cu bacterii sau alte impuritat. Un studiu realizat de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA a aratat ca aproximativ 85% dintre cazurile de infectii oculare asociate cu utilizarea lentilelor de contact sunt legate de igiena inadecvata a mainilor.
  • Evită contactul lentilelor cu apă, deoarece aceasta poate conține microorganisme și alte particule care pot afecta calitatea și siguranța lentilelor. De exemplu, apa din piscine sau cada poate contine Acanthamoeba, un organism care poate provoca keratita acanthamoebica, o infectie oculara grava.
  • Folosește soluția de curățare potrivită pentru lentilele tale și urmează instrucțiunile de utilizare în mod corect pentru a evita deteriorarea sau contaminarea acestora. Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, utilizarea necorespunzatoare a solutiilor de curatare poate duce la infectii oculare si alte probleme [3].

3. Curata in mod corect cutia de depozitare

Igiena cutiei de depozitare a lentilelor de contact este cel putin la fel de importanta ca igiena lentilelor propriu-zise. Aceasta trebuie clatita, dupa fiecare utilizare, cu solutie speciala pentru curatarea lentilelor – niciodata cu apa de robinet, care poate contine microorganisme care vor leza suprafata ochiului.

Este important sa inlocuiesti caseta de depozitare la fiecare 3 luni, conform indicatiilor producatorului. De asemenea, este imperativ sa o inlocuiesti imediat in cazul in care este ciobita sau fisurata [4].

4. Verifica lista de ingrediente a solutiei de curatare

Repectarea indicatiilor producatorului este obligatorie, dar uneori nu este suficienta pentru a preveni unele reactii adverse. De pilda, pana la 10% dintre utilizatorii lentilelor de contact experimenteaza episoade de iritatie a ochiului ca urmare a folosirii unor solutii de curatare fata de care manifesta un oarecare grad de intoleranta. Printre ingredientele cele mai intalnite ale solutiilor de curatare se numara:

  • Poliquartenium este un conservant care descompune proteinele din peretele celular al patogenilor;
  • Acidul boris are proprietati antibiotice si calmante;
  • Propilen glicolul formeaza un strat protector la suprafata ochiului, pentru a reduce inflamatia;
  • Peroxidul de hidrogen are rol dezinfectant;
  • Poliaminopropil biguanidul este un conservant;
  • Solutia salina dilueaza si stabilizeaza restul ingredientelor [5].

5. Reguli de baza pentru purtarea corecta a lentilelor de contact

Spala-ti intotdeauna mainile inainte si dupa ce iti pui sau iti dai jos lentilele de contact. Acest lucru este esential pentru a preveni infectiile oculare.

Evita sa dormi cu lentilele de contact puse, daca nu sunt special concepute pentru a fi purtate peste noapte. Conform Asociatiei Americane a Optometristilor, purtarea lentilelor de contact timp indelungat poate creste riscul de infectii oculare si poate provoca uscarea ochilor.

Inlocuieste lentilele de contact la intervalul recomandat de producator, chiar daca nu prezinta semne de uzura sau deteriorare.

Este foarte important sa acorzi lentilelor de contact atentia cuvenita, pentru a preveni aparitia de boli sau complicatii la nivel ocular.

Bibliografie

  1. “How to Put in Contact Lenses: Easy Step-By-Step Instructions.” Healthline, www.healthline.com/health/eye-health/how-to-put-in-contact-lenses, accesat la 17.03.2023;
  2. “How to Take Care of Contact Lenses.” American Academy of Ophthalmology, 22 Apr. 2022, www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-care#:~:text=Use%20a%20%E2%80%9Crub%20and%20rinse, accesat la 17.03.2023;
  3. “The 4 Best Contact Lens Solutions & Ingredients to Know.” Healthline, 30 June 2021, www.healthline.com/health/best-contact-lens-solution, accesat la 17.03.2023;
  4. “The 4 Best Contact Lens Solutions & Ingredients to Know.” Healthline, 30 June 2021, www.healthline.com/health/best-contact-lens-solution, accesat la 17.03.2023;
  5. “What Problems Can Contact Lenses Cause?” WebMD, www.webmd.com/eye-health/contact-lens-problems, accesat la 17.03.2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *