Acces mai usor la fonduri: Guvernul Romaniei permite retragerea numerarului de pe cardurile de energie

Intr-o miscare semnificativa, Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta care aduce modificari importante programului de sprijin pentru incalzire, in contextul ordonantei de urgenta a Guvernului 115/2023.

Aceasta ordonanta, care completeaza articolul XLVIII, introduce posibilitatea utilizarii cardurilor de energie, emise initial prin Programul Sprijin pentru Romania (OUG 63/2022), si pentru alte masuri de sprijin, cum ar fi acordarea de alimente de baza si mese calde.

Noul cadru normativ si utilizarea cardurilor de energie

Conform noii ordonante, cardurile de energie vor putea fi folosite nu doar pentru achizitionarea de lemne de foc, ci si pentru alte nevoi esentiale. De asemenea, Guvernul a asigurat ca fondurile necesare pentru emiterea si distribuirea cardurilor pentru beneficiarii noi sunt incluse in bugetul de stat aprobat.

Posibilitatea de incasare a sumei ramase

Pentru cei care nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie, exista acum posibilitatea de a incasa acesti bani in numerar. Aceasta incasare se poate face pana la data de 31 martie 2024, la oficiile postale, cu conditia ca documentele justificative sa fie emise pana la data de 15 martie 2024.

Categoriile beneficiare ale ajutorului

Beneficiarii acestei masuri includ diverse categorii de persoane si familii cu venituri modeste:

  • Pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv
  • Pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv
  • Familii cu alocatie de sustinere
  • Familii sau persoane beneficiare de ajutor social
  • Pentru toate aceste categorii, venitul lunar pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca pragul de 2.000 de lei.

Implicatii si perspective

Aceasta ordonanta reprezinta un pas inainte in sprijinirea cetatenilor cu venituri reduse in fata provocarilor economice actuale, oferind nu doar ajutor pentru incalzire, dar si pentru alte necesitati esentiale. Masura reflecta angajamentul Guvernului de a asigura un nivel de trai decent pentru toti cetatenii sai, in special pentru cei aflati in dificultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *