Actele necesare pentru efectuarea IPT-ului in 2023 si cat costa verificarea tehnica auto

Soferii si detinatorii auto trebuie sa fie foarte atenti atunci cand vine vorba despre efectuarea inspectiei tehnice periodice pentru autovehiculul pe care il detin si il conduc. An de an pot sa apara modificari in privinta legislatiei referitoare la verificarea tehnica a autovehiculelor si in privinta costurilor pentru efectuarea acestei inspectii tehnice periodice (ITP).

In continuare vei putea gasi informatii utile daca ai nevoie de efectuarea verificarii tehnice periodice la autoturismul tau in anul 2023 pentru a te ajuta atunci cand urmeaza sa apelezi la serviciile oferite de o statie ITP sector 5 autorizata de catre Registrul Auto Roman.

Documentele necesare pentru ITP 2023

Actele necesare pentru efectuarea ITP-ului in 2023 nu sunt foarte numeroase si sunt aceleasi ca in anii trecuti. Astfel, orice sofer care trebuie sa efectueze aceasta verificare tehnica periodica pe parcursul anului 2023 pentru autovehiculul pe care il detine trebuie sa se prezinte intr-o statie IPT autorizata cu urmatoarele documente:

  • certificatul sau talonul de inmatriculare al autovehiculului in original (in anumite cazuri autorizatia provizorie de circulatie);
  • cartea de identitate a conducatorului auto;
  • polita de asigurare obligatorie auto in original si care sa fie valabila la data inspectiei;
  • cartea de identitate a autovehiculului in original si care sa fie securizata RAR.

In masura in care proprietarul auto este o societate de leasing, la inspectia tehnica periodica este acceptata si doar o copie dupa cartea de identitate a autovehicului si care sa aiba o stampila de la proprietar care sa aiba mentiunea „conform cu originalul”.

Costurile inspectiei tehnice periodice pentru 2023

Un aspect foarte important pentru fiecare sofer il reprezinta costurile cu efectuarea ITP-ului. Avand in vedere ca este o verificare efectuata periodic, orice crestere a costului pentru aceasta procedura inseamna implicit un cost suplimentar in intretinerea autoturismului. Preturile pentru verificarea tehnica periodica pot varia in functie de service-ul ales pentru efectuarea IPT-ului.

Costurile variaza inclusiv in functie de tipul autovehiculului pentru care se face inspectia tehnica, dar si in functie de motorizarea acestuia. Costurile pentru efectuarea ITP-ului variaza daca vorbim despre un autoturism, despre autoturisme 4×4, microbuze sau despre autoutilitare.

Tocmai din acest motiv este important ca inainte de a decide la care statie IPT sector 5 apelezi pentru efectuarea verificarii tehnice periodice, sa analizezi cu atentie tarifele practicate pentru aceste servicii.

Verificari recomandate inainte de efectuarea ITP-ului

Fiecare sofer care urmeaza sa mearga intr-un service pentru efectuarea inspectiei tehnice periodice isi doreste sa treaca cu brio aceasta verificare. Din acest motiv este important ca inainte de a te prezenta cu autovehiculul pentru ITP, sa faci anumite verificari la autoturism.

Trebuie sa verifici functionarea si starea discurilor, a placutelor si a conductelor de frana. Este nevoie de verificarea directiei si de existenta urmelor de rugina pe caroserie. Se recomanda verificarea tuturor luminilor autovehiculului, starea jantelor si a anvelopelor, lipsa de crapaturi in parbriz, functionarea optima a stergatoarelor, cantitatea de lichid pentru spalarea geamurilor, dar si cantitatea de combustibil si de ulei de motor pentru testarea nivelului de emisii.

O astfel de verificare inainte de a merge intr-o statie ITP sector 5 te poate ajuta sa nu intampini probleme in trecerea inspectiei tehnice periodice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *