Activele Fondurilor de pensii private obligatorii ating 135 miliarde de lei in martie 2024

La sfarsitul lunii martie 2024, fondurile de pensii private obligatorii din Romania au raportat active in valoare de 135 miliarde de lei, marcand o crestere impresionanta de 30,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Aceasta evolutie notabila a fost subliniata in ultimele statistici publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), reflectand o consolidare semnificativa a sectorului pensiilor private.

Structura Investitiilor in Fondurile de Pensii

Investitiile realizate de aceste fonduri au fost predominant orientate catre active romanesti, reprezentand 93,5% din totalul alocatiilor. Majoritatea acestor investitii au fost efectuate in instrumente denominate in lei, subliniind o preferinta clara pentru piata locala. Conform ASF, o proportie semnificativa a acestor active romanesti a fost investita in titluri de stat si actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), evidentiind astfel o strategie de investitii axata pe securitate si crestere stabila.

Dinamica Contributiilor si Repartitia Activelor

Contributiile incasate de fondurile de pensii in luna martie 2024 au totalizat 1,46 miliarde de lei, cu o contributie medie de 359 de lei per participant. Aceasta dinamica pozitiva reflecta un grad crescut de implicare si incredere din partea contribuabililor in sistemul de pensii private.

Analiza detaliata a compozitiei activelor releva ca titlurile de stat continua sa formeze coloana vertebrala a portofoliilor de investitii, cu o valoare de 88,259 miliarde de lei, reprezentand 65,4% din totalul activelor. Actiunile ocupa locul secund, sumand 33,658 miliarde de lei si constituind 24,9% din active, urmate de obligatiunile corporative, care totalizeaza 6,488 miliarde de lei, adica 4,8% din fondurile totale administrate.

Participantii si Fondurile Active in Pilonul II

La data raportarii, numarul total de participanti inregistrat la fondurile de pensii private obligatorii era de 8.195.012, un indicator al gradului de penetrare si acceptare a acestui sistem de economisire pentru batranete. In cadrul Pilonului II de pensii, sunt active fonduri precum Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital, fiecare avand strategii distincte de investitii si management al activelor.

Aceste date subliniaza nu doar cresterea solida a sectorului pensiilor private obligatorii in Romania, dar si importanta continuarii supervizarii si reglementarii eficiente de catre ASF, pentru asigurarea integritatii si sustenabilitatii sistemului de pensii. In acest context, evolutiile sectorului pensiilor private sunt esentiale pentru garantarea securitatii financiare a viitorilor pensionari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *