Ascensiunea agricola a Romaniei: o crestere record in productia de cereale in 2023!

In anul 2023, agricultura romaneasca a inregistrat o crestere impresionanta a productiei de cereale, ajungand la 20,57 milioane de tone, cu 9,1% mai mult decat in anul precedent, cand productia se cifra la 18,861 milioane de tone. Aceasta expansiune semnificativa se datoreaza, in mare parte, imbunatatirii randamentelor pe hectar, asa cum indica datele preliminare furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Un impuls notabil in aceasta crestere a fost adus de productia de grau, care constituie 46,8% din totalul productiei de cereale si care a cunoscut un avans de 11%. Astfel, in ultimul an, Romania a produs 9,635 milioane de tone de grau, comparativ cu 8,684 milioane de tone in 2022, extinzand suprafata cultivata de la 2,169 milioane hectare la 2,208 milioane hectare.

Analiza INS releva ca suprafata totala dedicata culturilor de cereale pentru boabe a urcat cu 1% fata de anul anterior, ajungand la 5,238 milioane hectare. In acest peisaj agricol, porumbul boabe ocupa 45,3% din terenurile cultivate cu cereale, urmat indeaproape de grau, cu 42,2%.

In ceea ce priveste porumbul, tara noastra a inregistrat o productie de 8,522 milioane de tone in 2023, cu o crestere de 485.000 de tone fata de anul precedent. Desi suprafata cultivata cu porumb a scazut usor, la 2,373 milioane hectare, randamentul a fost superior.

Productia de orz si orzoaica a urcat la 2,001 milioane de tone, marcand o crestere semnificativa, in timp ce productia de ovaz a cunoscut o usoara scadere. Interesant este ca suprafata cultivata cu orz si orzoaica a crescut, atingand 501.000 hectare, in timp ce terenurile dedicate culturii de ovaz au cunoscut o mica reducere.

Pe langa cereale, sectorul agricol a inregistrat cresteri si in domeniile leguminoaselor, plantelor uleioase si legumelor, in timp ce suprafata cultivata cu cartofi a scazut. La nivel european, Romania se mandreste cu primul loc in ceea ce priveste suprafata cultivata cu floarea-soarelui si porumb, si se claseaza pe pozitii fruntase la productia de grau, fiind depasita doar de Franta, Germania si Polonia. Aceasta performanta subliniaza rolul crucial pe care Romania il joaca in sectorul agricol al Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *