Boxing Day – ce reprezinta si cat este de apreciata

In Marea Britanie, ziua de 26 decembrie se mai numeste „Boxing Day” si este o zi foarte asteptata de fanii fotbalului din Anglia. Asteptarea a fost cu atat mai mare in acest an datorita pauzei competitionale de peste o luna provocata de desfasurarea Campionatului Mondial din Qatar. A fost prima data in istorie cand un astfel de campionat a fost organizat in aceasta perioada.

Primul meci de fotbal intercluburi din istorie s-a jucat de Boxing Day, in a doua zi de Craciun. Aceasta traditie dateaza de 160 de ani.Aceasta sarbatoare britanica- Boxing Day a fost sarbatorita din secolul al XIX-lea, din timpul domniei reginei Victoria.

Legenda spune in aceasta zi credinciosii ar trebui sa faca donatii pentru persoanele sarace sub forma unor cutii cu cadouri. In trecut, servitorii lucrau si de Craciun si puteau pleca acasa doar in ziua de 26 decembrie. In aecasta zi nu se lucreaza, iar oamenii obisnuiesc sa mearga la cumparaturi pentru a profita de reducerile de preturi.

Nobilii le ofereau cate o cutie cu daruri si bani in semn de recunostinta si apreciere pentru munca depusa de-a lungul anului. Asadar, stapanii isi recompensau slujitorii cu diverse cadouri si o zi libera de Boxing Day

Unii spun ca aceasta sarbatoare face parte din traditia crestina de Sf. Stefan, cand bisericile organizau cutii ale milei prin care strangeau fonduri pentru persoanele defavorizate. In aceasta zi, se desfasurau actiuni de colecte publice prin care oamenii donau bani si obiecte celor saraci. Parintii obiesnuiesc sa ofere copiilor mici daruri precum portocale, batiste sau sosete.

In prezent, Boxing Day este o sarbatoare publica foarte renumita pentru locuitorii din Marea Britanie si Canada, Australia, Africa de sud si Noua Zeelanda. Aceasta zi mai are si o alta semnificatie. In aceasta zi, magazinele se deschid dimineata devreme si intampina clientii cu reduceri ce variaza intre 50% si 80%.

In aceasta zi oamenii ofera cadouri celor dragi, iau masa cu familia sau cu prietenii, merg la spectacole, vanatoare sau pescuit. Mesele imbelsugate contin alimente specifice cum este sunca sau carnea de miel.

Pe 26 decembrie 1860, chiar de Boxing Day, s-a disputat primul meci de fotbal intercluburi din istorie, intre Sheffield FC  si Hallam FC. Partida a fost castigata de prima formatie cu scorul de 2-0 si s-a disputat dupa regulile Sheffiled. Cu timpul, acestea au devenit baza regulamentelor moderne de fotbal.

Stadioanele celor doua echipe se aflau la o distanta de doar 100 de metri unul de celalalt. Arena „Sandygate” a celor de la Hallam FC apare in Cartea Recordurilor ca fiind cea mai veche din lume. Ambele echipe joaca si astazi. Sheffield FC este in liga a opta „Northern Premier League Division One South”, iar Hallam face parte din liga a zecea „Northern Counties East Football League”.

Adevarata traditie a fotbalului jucat cu ocazia Boxing Day a inceput mult mai târziu, astfel ca primele partide din campionatul englez jucate in a doua zi de Craciun au avut loc în 1888.

Premier League este singurul mare campionat de fotbal din Top 5 care are programate meciuri in aceasta zi. Aceste meciuri sunt: Derby County-Bolton Wanderers si West Bromwich-Preston North End. De atunci s-au disputat peste 3.700 de meciuri în prima liga a Angliei de Boxing Day.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *