Curiozitati despre plante de prin lume adunate

Plantele sunt responsabile pentru producerea de oxigen dar foarte multe lucruri nu se cunosc despre plante. In lume exista o varietate de specii de plante, despre care nici macar nu am auzit multi dintre noi.

Lumea plantelor este extraordinar de diversa si de impresionanta in acelasi timp. Pe Pamant exista peste 80.000 de specii de plante comestibile iar copacii sunt cele mai longevive fiinte.

Primul cartof a fost cultivat in urma cu 7000 de ani in Peru. Un procent de 90% din ceea ce mancam provine din aproximativ 30 de plante. Cel mai mic cactus are 1 cm si este o planta decorativa, cel mai inalt copac din lume este Arborele de Sequoia iar cel mai vechi copac este un pin.

Bambusul creste chiar si pana la 90 cm intr-o singura zi. Floarea soarelui este formata dintr-o multime de flori mici, care atunci cand se coc se transforma in seminte. O singura floare de orhidee poate cuprinde în capsulă sa peste 2.000.000 de semint iar 1000 de seminte au o greutate de nici 1 mg. Orhideele sunt cele mai usoare plante din lume.

Sofranul otravitor poate induce paralizia faciala. Cel mai batran arbore din lume are 5000 de ani si creste in Africa iar cel mai inalt arbore de pe Terra se afla in California si are 112,83 m inaltime.

Bambusul, cu care se hranesc ursii panda, infloreste abia dupa 100 de ani. Bulbii de narcisa se foloseau ca un afrodisiac pentru soldatii grav raniti pentru a muri fara dureri. Trandafirul era folosit si in medicina pentru efectele sale astringente si racoritoare care diminueaza durerile de cap. Cel mai inalt cactus are peste 19 metri iar floarea de cactus american este cea mai parfumata floare din lume pentru ca mirosul ei se simte si de la 1 km distanta.

In Peru exista o specie de cactusi care se pot deplasa. Acestia nu au radacini ci doar niste excrescente care sunt acoperite cu tepi. Atunci cand bate vantul puternic, acesta se deplaseaza pe distante foarte mari si isi ia hrana si apa din aer.

Tulpina nufarului de balta poate atinge chiar si 5 m inaltime. In umele regiuni exista plante care lumineaza, adica in unele pesteri din Germania si Romania, creste o ciuperca numită mușchiul luminos.

Florile se deschid la ore diferite in functie de specii. Spre exemplu, muscata se deschide dimineata, garoafele la pranz, iar regina-noptii seara. Arborele de cafea are peste 3.000 de flori, care se ofilesc dupa 24 de ore. Echinaceea este o planta care ajuta la intarirea sistemului imunitar, fiind considerata un remediu minune.

Cel mai hranitor fruct din lume este avocado pentru ca 1 kg ne asigura 2500 de calorii. Daca albinele ar disparea, in jur de 100.000 de plante ar avea de suferit. Trandafirii contin mai multa vitamina C decat majoritatea legumelor si fructelor.

Feriga anunta ploaia pentru ca inainte sa inceapa ea isi desface larg frunzele, iar cand vine seceta frunzele ei se strang si se rasucesc. Trunchiul pinului este întotdeauna inclinat spre sud. Arborii sequoia ating inaltimi de 80 de metri  si contin o cantitate de lemn din care s-ar putea fabrica 5 miliarde de bete de chibrit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *