De ce sa consumi ceai de cimbru?

Daca nu stii prea multe despre beneficiile acestui ceai este momentul sa afli ca este foarte bun pentru imunitate si te scapa de o multime de probleme de sanatate. Cimbrul este o planta medicinala aromatica care se remarca prin proprietati antibiotice ce joaca un rol foarte important atat pentru prevenirea, dar si pentru tratarea mai multor tipuri de afectiuni.

Iata care sunt beneficiile ceaiului de cimbru si de ce este bine sa-l integrati in rutina zilnica. Acesta calmeaza problemele respiratorii, previne indigestia si scade tensiunea arteriala. Ceaiul de cimbru nu trebuie consumat de femeile insarcinate si poate produce delir in supradoza. De asemenea, poate provoca stari de greata, alergii sau probleme de inima.

Cimbrul este folosit des in bucatarie, in preparatele traditionale. Frunzele uscate de cimbru sunt un medicament natural benefic pentru sanatate. Cimbrul este folosit de sute ani pentru tratarea diferitelor afectiuni. Frunzele proaspete ori uscate se consuma sub forma de ceai, tinctura sau pulbere. Cimbrul se recolteaza imediat dupa perioada de inflorire, iar pentru o savoare intensa este recomandata recoltarea dimineata.

Nu este o planta pretentioasa, astfel ca se dezvolta bine pe aproape toate tipurile de sol. In perioada foarte buna de dezvoltare tulpina poate ajunge pana la 70 de cm inaltime. Frunzele de cimbru sunt de culoarea verde închis, cu varful ascutit, iar florile sunt de diferite culori lila, violacee, albe.

Ceai de cimbru se face astfel : in 250 ml de apa la fiert se adauga o lingura de frunze de cimbru si se lasa la fiert 10 minute, dupa care se strecoara. In ceai se poate adauga putina miere si zeama de lamaie. Ceaiul de cimbru este foarte bun pentru tratarea infectiilor. Acesta se aplica la nevoie pe zona afectata pentru a curata si dezinfecta.

Din cimbru se poate face si tinctura astfel : se pun intr-o sticla 15 linguri de cimbru uscat peste care se adaugă 400 ml de alcool de 50 de grade, se amesteca si se lasa la macerat 12 zile. Tinctura se foloseste in caz de viroze respiratorii, bronsite, arsuri si rani pe piele, ulcere sau micoze. Se recomanda cate o lingurita in cure de 12 zile.

Ceaiul de cimbru este si un dezinfectant natural ce ajuta la reducerea inflamatiilor, aftelor sau ulceratiilor bucale, deoarece are proprietati antiseptice. In plus, calmeaza problemele respiratorii. Tusea sau raceala pot afecta sistemul respirator, iar ceaiul de cimbru are proprietati bronhodilatatoare tratand cu usurinta bronsita dar si astmul.

De asemenea, previne senzatia de balonare dupa masa, elimina mucusul din tractul intestinal si ajuta la combaterea balonarii si flatulentei. Scade tensiunea arteriala si ajuta la imbunatatirea sanatatii venelor si arterelor, dar si la reglarea tensiunii arteriale.

Cimbrul este folosit ca si condiment, inlocuind uneori sarea din mancarea si previne retentia de apa. Intareste sistemul imunitar, find bogat in vitamina A si C. Ceaiul de cimbru este benefic pentru stimularea circulatiei sanguine, tratarea disbiozei intestinale, imbunatatirea dispozitiei, neutralizarea mirosurilor neplacute folosit ca apa de gura, ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual si prevenirea imbatranirii premature.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *