MEAT ofera finantari de pana la 200.000 de euro pentru proiectele private din statiunile balneare si balneoclimatice

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) a anuntat lansarea unui program de finantare nerambursabila destinat operatorilor economici din statiunile balneare si balneoclimatice. Incepand de luni, acestia pot aplica pentru obtinerea unei finantari de pana la 200.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, balneare, culturale, sportive si de agrement. Aceasta initiativa urmareste sa sprijine dezvoltarea turismului balnear si sa imbunatateasca oferta de servicii in aceste zone turistice.

Detalii despre finantare

Finantarea oferita de MEAT acopera pana la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, exclusiv TVA. Bugetul total alocat pentru acest program in anul curent este de 15.000.000 de lei. Fondurile sunt destinate atat dezvoltarii infrastructurii de primire turistica, cat si altor activitati conexe care contribuie la atractivitatea si functionalitatea statiunilor balneare.

Cheltuieli eligibile
Printre cheltuielile eligibile pentru finantare se numara:

  • Extinderea si reabilitarea structurilor de primire turistica: Aceasta include modernizarea unitatilor de cazare, a restaurantelor si a facilitatilor de tratament balnear.
  • Retelele de captare si transport a factorilor naturali de cura: Proiectele care includ imbunatatirea infrastructurii pentru utilizarea resurselor naturale, cum ar fi izvoarele termale sau namolurile terapeutice, sunt eligibile.
  • Obiective culturale, sportive si de agrement: Finantarea poate fi folosita si pentru constructia, extinderea si reabilitarea muzeelor, teatrelor, salilor de sport, piscinelor si parcurilor.
  • Achizitia de echipamente si mobilier specific: Inclusiv aparatura medicala necesara pentru tratamentele balneare.
  • Formarea profesionala a personalului: Programul sprijina si costurile asociate formarii profesionale a angajatilor din sectorul HoReCa, asigurand astfel un personal bine pregatit si capabil sa ofere servicii de inalta calitate.

Procedura de aplicare

Operatorii economici interesati pot aplica pentru aceasta finantare prin depunerea unui singur proiect in cadrul apelului. Procedura de aplicare implica completarea unui formular detaliat care include descrierea proiectului, justificarea necesitatii finantarii, estimarea costurilor si planul de implementare.

Impactul programului

Acest program de finantare are potentialul de a genera un impact semnificativ asupra statiunilor balneare si balneoclimatice din Romania. Prin modernizarea si extinderea infrastructurii turistice, aceste statiuni vor deveni mai atractive pentru turisti, contribuind astfel la cresterea numarului de vizitatori si la dezvoltarea economica locala. De asemenea, imbunatatirea calitatii serviciilor oferite va consolida reputatia Romaniei ca destinatie de top pentru turismul balnear.

Exemple de proiecte eligibile

1. Reabilitarea unui hotel balnear: Modernizarea camerelor, a restaurantului si a spatiilor de tratament, precum si instalarea de noi echipamente medicale pentru terapii.
2. Construirea unui centru de agrement: Un proiect care include o piscina, terenuri de sport si sali de fitness, toate integrate intr-un complex balnear.
3. Extinderea unui muzeu local: Reabilitarea cladirii si adaugarea de noi expozitii si facilitati interactive pentru turisti.
4. Formarea profesionala a angajatilor unui complex turistic: Organizarea de cursuri de formare pentru personalul din receptie, restaurant si centrul de tratament balnear pentru a imbunatati calitatea serviciilor oferite.

Perspective si oportunitati de finantare

Programul de finantare lansat de MEAT reprezinta o oportunitate excelenta pentru operatorii economici din statiunile balneare si balneoclimatice sa-si dezvolte si sa-si modernizeze infrastructura si serviciile. Prin accesarea acestor fonduri, beneficiarii pot contribui la transformarea acestor destinatii turistice in locatii de top, atragand astfel un numar mai mare de turisti si sprijinind dezvoltarea economica regionala.

Operatorii economici sunt incurajati sa profite de aceasta initiativa si sa depuna proiecte care sa aduca beneficii pe termen lung atat pentru afacerile lor, cat si pentru comunitatile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *