Schimbare majora: Klaus Iohannis promulga legea ce restrange jocurile de noroc

Presedintele Klaus Iohannis a oficializat recent o schimbare legislativa majora care afecteaza industria jocurilor de noroc din Romania. Miercuri, a fost semnat decretul pentru promulgarea unei legi care impune restrictii severe asupra functionarii salilor de jocuri de noroc in localitatile mai mici, marcand un moment important in reglementarea acestui sector.

Contextul legislativ

Legea adoptata este rezultatul unei modificari a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2023, care aduce completari la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc. Modificarile includ si actualizari ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc. Acest pachet legislativ complex vizeaza o mai buna reglementare a pietei jocurilor de noroc si a impactului acesteia asupra societatii romanesti.

Detalii ale legii promulgate

Una dintre cele mai semnificative prevederi ale noii legi este interdictia de a opera sali de jocuri de noroc in orice localitate cu mai putin de 15,000 de locuitori. Aceasta masura are ca scop limitarea accesului la jocurile de noroc in comunitatile mai mici, unde resursele pentru tratamentul dependentei de jocuri de noroc si suportul social sunt adesea limitate.

Camera Deputatilor, care a functionat ca for decizional, a adoptat legea in urma unei dezbateri intense. Presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, a descris aceasta lege ca „un prim pas, o prima victorie impotriva industriei pacanelelor”, subliniind intentia legislativului de a continua reglementarile in acest sector.

Impactul asteptat al legii

Implementarea acestei legi este prevazuta sa aiba un impact substantial asupra industriei jocurilor de noroc. Conform declaratiilor oficialilor, se estimeaza ca peste 90% din salile de jocuri de noroc din localitatile mai mici ale Romaniei vor trebui sa isi inceteze activitatea. Acest lucru va afecta nu doar proprietarii si angajatii acestor establesmente, dar si economiile locale unde salile de jocuri de noroc contribuiau la bugetul local prin taxe si impozite.

Reactii si consecinte

Aceasta lege este vazuta de sustinatori ca o masura necesara pentru a combate problemele asociate cu jocurile de noroc, cum ar fi dependenta si efectele sociale negative. Criticii, pe de alta parte, argumenteaza ca restrictiile ar putea impinge activitatile de jocuri de noroc spre piata neagra sau online, zone mult mai greu de reglementat.

De asemenea, exista preocupari legate de pierderile economice pentru localitatile afectate, care vor trebui sa gaseasca alte surse de venit pentru a compensa pierderile fiscale.

Perspective

Promulgarea acestei legi marcheaza un moment decisiv in abordarea Romaniei fata de reglementarea jocurilor de noroc. Efectele sale pe termen lung asupra comunitatilor si economiei nationale vor necesita monitorizare continua si, posibil, ajustari legislative suplimentare pentru a asigura ca obiectivele sociale si economice sunt echilibrate eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *