Tipuri de panouri solare. Ce trebuie sa stii inainte de a le achizitiona?

Energia verde este din ce in ce mai atractiva pentru oameni, in conditiile in care multe dintre resursele planetei scad semnificativ de la o zi la alta. Din ce in ce mai multi oameni isi cumpara masini electrice, aleg sa apeleze la firme de montaj panouri fotovoltaice si acorda atentie reciclarii.

Daca vrei sa iti cumperi panouri solare pentru a avea incalzire si energie trebuie sa stii cateva lucruri despre modul in care functioneaza, despre modul in care pot fi exploatate si evident, despre costuri.

Ce sunt panourile solare?

Sunt dispozitive care produc energie electrica sau ofera incalzire prin absorbtia luminii si caldurii solare. Acestea sunt realizate din materiale speciale si spre deosebire de alte surse de energie se lauda cu cateva avantaje:

  • ofera energie gratuita;
  • Nu polueaza;
  • Sunt foarte usor de exploatat.

Cate tipuri de panouri solare exista?

De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe tipuri de panouri solare. Cele doua categorii mari sunt : panourile solare termice, care convertesc energia solara in caldura si panourile fotovoltatice, care convertesc energia solara in electricitate. Acestea doua categorii pot fi impartite, la randul lor, in mai multe tipuri de panouri: panouri termice plane, panouri termice cu tuburi vidate, panouri presurizate sau panouri nepresurizate.

De ce sa folosesti panouri solare?

Sunt multe motive, insa cele mai importante sunt urmatoarele:

  • Poti contribui la reducerea gradului de poluare, dat fiind faptul ca te poti bucura de energie, fara a consuma din resursele finite ale globului si fara a genera deseuri;
  • Poti ajunge sa te bucuri de energie gratuita. Este adevarat ca panourile costa, insa exploatarea lor este gratuita;
  • Instalarea panourilor solare este foarte simpla si rapida. Acestea se amplaseaza pe acoperisul caselor sau pe campurile deschise si pot fi exploatate imediat;
  • Nu au nevoie de intretinere si au o durata de viata foarte mare. De regula, odata ce este instalat un panou poate avea o viata de pana la 20 de ani. In cazul in care o componenta ajunge sa se strice, aceasta se schimba cu usurinta.

Cel mai mare dezavantaj al panourilor solare este costul mare de achizitie, insa acesta se amortizeaza destul de repede in timp.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *