Vremea se incalzeste: Cand scapam de ploi si ninsori, conform ANM

Romania se pregateste pentru o schimbare semnificativa a vremii, dupa o perioada marcata de temperaturi scazute si precipitatii sub forma de ninsoare, in special in zonele montane. Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a oferit detalii despre evolutia conditiilor meteorologice in zilele urmatoare, aducand vesti incurajatoare pentru locuitorii tarii.

De la frig la temperaturi primavaratice

Conform prognozei actualizate, vremea se va imbunatati semnificativ incepand cu acest weekend. Mai exact, de sambata, temperaturile vor marca o crestere notabila pe intreg teritoriul Romaniei, osciland intre 10°C si 17°C. Aceste valori mai ridicate se vor resimti in special in regiunile extracarpatice. De asemenea, minimele nocturne vor ramane intr-un spectru pozitiv, situandu-se intre 8°C si 9°C, marcand o diferenta considerabila fata de zilele reci precedente.

Ultimul val de precipitatii inainte de imbunatatire

Cu toate acestea, inainte de aceasta tranzitie spre un climat mai bland, Romania va mai experimenta doua zile cu precipitatii, care vor afecta majoritatea regiunilor. Fenomenele pluviale vor fi mai intense in timpul noptii si in cursul zilei urmatoare, cu acumulari de apa ce vor varia intre 10-15 litri pe metru patrat, ajungand local chiar la 25-30 litri pe metru patrat.

La altitudini de peste 1.200 de metri, se asteapta precipitatii sub forma de zapada, care vor contribui la formarea unui strat consistent. De asemenea, in estul Transilvaniei si in partea nordica a Moldovei, nu sunt excluse precipitatiile mixte.

O retrospectiva a temperaturilor recente

Intr-un context recent, temperaturile au atins un maxim de 13°C in sud-vestul tarii, in special la Drobeta Turnu Severin, unde conditiile meteorologice au fost ceva mai blande comparativ cu restul teritoriului. In contrast, zonele estice, inclusiv Moldova, au inregistrat valori termice ce nu au depasit 5°C. Chiar si in capitala, mercurul din termometre a aratat valori de doar 7-8°C.

Previziuni pentru saptamana viitoare

Perspectiva meteorologica pentru saptamana viitoare indica sosirea unei noi mase de aer care va influenta conditiile climatice, in special in centrul si estul tarii. Se asteapta ca valorile termice maxime sa nu depaseasca 10°C in aceste regiuni, sugerand ca imbunatatirea vremii va fi graduala si va necesita adaptare din partea populatiei.

Strategii proactive ale ANM pentru adaptarea la noile conditii meteorologice

ANM continua sa monitorizeze indeaproape schimbarile climatice, furnizand actualizari constante pentru a informa si pregati populatia pentru variatiile meteorologice. Aceasta tranzitie catre o vreme mai blanda este asteptata cu optimism, deoarece marcheaza un pas catre stabilizarea conditiilor climatice in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *