Adoptarea proiectului legii pensiilor in Guvern programata pentru 9 noiembrie; se anticipeaza o crestere medie de 40% a pensiilor

In timp ce se pregateste terenul pentru reforma majora a sistemului de pensii din Romania, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a adus in atentia deputatilor din comisiile pentru munca detalii despre noul proiect al legii pensiilor. Subliniind un calendar bine definit, ministrul a afirmat ca se asteapta ca proiectul sa fie adoptat in Guvern pe 9 noiembrie si sa treaca prin Parlament pana la data de 20 noiembrie.

Un aspect cheie al discutiei a fost impactul bugetar semnificativ, unde pentru aplicarea legii de la 1 septembrie este nevoie de aproximativ 13,84 miliarde lei pentru ultimele patru luni ale anului. Ministrul a explicat ca aceasta reprezinta o majorare de 13,8%, respectand formula elvetiana de calcul, care ia in considerare rata inflatiei si cresterea salariului mediu brut. Ca rezultat, punctul de pensie, care in prezent este de 1.785 lei, va creste la 2.032 lei de la 1 ianuarie 2024.

Detaliile implementarii, cum ar fi digitalizarea dosarelor de pensii si necesitatea unui interval pentru elaborarea normelor de aplicare, au fost de asemenea punctate de catre ministrul Muncii. Aceste pregatiri prealabile sunt esentiale pentru ajustarea software-ului si pentru ca personalul de la casele teritoriale de pensii sa poata aplica legea eficient, astfel incat cetatenii sa primeasca noile cupoane de pensie incepand cu 1 septembrie 2024.

Proiectul prevede nu doar pensia minima si indemnizatia sociala, dar si incurajeaza contributivitatea si munca. Se introduce conceptul de „puncte de stabilitate”, care recompenseaza perioadele de munca prelungite. De exemplu, pentru o perioada contributiva de 25 de ani, se acorda un anumit numar de puncte suplimentare pe an, care cresc odata cu numarul de ani de munca, incurajand astfel munca pe termen lung.

Interesant, este impactul acestor schimbari asupra celor care primesc indemnizatie minima sociala. Ministrul a mentionat ca aproximativ 1.200.000 de romani vor beneficia de o crestere de 87,4%, ajungand la o pensie de 1.960 de lei, in comparatie cu 1.825 de lei in prezent, daca au lucrat timp de 35 de ani cu salariu minim pe economie.

In incheiere, ministrul Muncii a subliniat ca, pe baza calculelor efectuate, se preconizeaza o crestere medie a pensiilor cu 40%. Acest procent nu este universal, unele pensii crescand cu doar 1%, in timp ce altele pot vedea o crestere de pana la 80%, in functie de contributia individuala si de durata perioadei de munca.

Aceasta schimbare propusa promite sa fie una dintre cele mai semnificative reforme ale sistemului public de pensii din ultimii ani, avand potentialul de a remodela profund peisajul securitatii sociale pentru cetatenii romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *