Cum sa gandesti corect si concret pentru rezolvarea problemelor?

Toti ne confruntam de-a lungul vietii cu diverse probleme, insa este foarte important sa stim cum sa le gestionam in mod eficient. Rezolvarea problemelor reprezinta un proces mental complet care pune accent pe analizarea tuturor detaliilor cu scopul de a le solutina cat mai bine.

Este recomandat sa nu te lovesti de obstacole si sa ai abilitatea de a vedea dincolo de acestea. Pentru fiecare situatie in parte exista cate o strategie. Uneori nici nu este nevoie de o analiza detaliata, pentru ca lucrurile sunt foarte clare si trebuie doar sa ai puterea de a lua decizia finala, chiar daca uneori s-ar putea sa te raneasca si pe tine acest lucru.

In alta cazuri ai nevoie de o foarte buna perspicacitate pentru a descoperi si aplica tehnicile specifice care intr-adevar functioneaza. Prin urmare, pentru a rezolva corect o problema, este nevoie sa urmezi cativa pasi decisivi pentru o solutionare eficienta. Iata ce trebuie sa faci :

1. Identificarea problemei

Uneori nu este deloc simplu sa observi ca exista o problema, fie pentru ca judecata ta e umbrita de sentimente, fie ca pe moment nu ii acorzi suficienta importanta. Alteori poti indentifica gresit o problema, astfel ca solutiile puse in practica se dovedesc a fi complet inutile.

Strategiile care ajuta la descoperirea problemei sunt adresarea unor intrebari referitoare la problema respectiva si disecarea acesteia, iar apoi trebuie sa incerci sa o privesti din perspective diferite

2. Definirea problemei

Dupa ce ai definit fiecare aspect al problemei trebuie sa recurgi la stabilirea obiectivelor pentru fiecare dintre ele. Afla care sunt aspectele problemelor si analizeaza faptele si opiniile pentru a prezenta cat mai clar problema.

3. Stabilirea unei strategii

Pasul urmator consta in formarea unui brainstorming pentru identificarea posibilelor solutii. Este nevoie de o gandire profunda pentru a genera  cat mai multe idei si a le evalua oe rand. Apoi trebuie sa dezvolti strategia care se potriveste cel mai bine pentru a rezolva problema. Poti face aici o comparatie intre solutiile similare care au functionat in trecut.

4. Organizarea informatiilor

Organizeaza cat mai bine informatiile disponibile pentru ca in functie de aceste detalii poti lua decizia cea mai potrivita.

5. Alocarea resurselor

Abordeaza fiecare problema in functie de prioritatile pe care le ai. Daca aceasta are o importanta aparte inseamna ca trebuie sa aloci timp si bani la nevoie pentru a solutiona. In caz contrar, nu merita sa-ti risipesti resursele disponibile

6. Monitorizarea progresului

Dupa implementarea strategiilor de rezolvare a problemelor, pune planul in actiune si monitorizeaza-l atent. Incearca solutii diferite si fa comparatii intre acestea.

7. Evaluarea rezultatelor

Acorda atentie maxima detaliilor pentru a te asigura ca ai gasit cea mai buna solutie la problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *