De ce sa consumi rosii si cum sa le gatesti vara?

Sunt o multime de retete cu rosii foarte gustoase care merita incercate in timpul verii, cand acestea sunt extrem de parfumate si suculente. Pe langa faptul ca rosiile au un gust minunat sunt si pline de nutrienti, astfel ca ai toate motivele pentru care merita sa le consumi.

Iata cateva beneficii pentru sanatate ale rosilor :

  • 100 g de rosii contin 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnică de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandată de fier.
  • Rosiile contin licopen, o substanta care joaca rolul unui antioxidant excelent.
  • Licopenul actioneaza in mod benefic asupra efectele negative ale radicalilor liberi si sustine sanatatea celulelor.
  • datorita continutului de potasiu, niacina, vitamina B6 si acid folic rosiile protejeaza inima
  • vitamina B3 care se regaseste in rosii are rolul de a regla colesterolul
  • continutul de potasiu reduce tensiunea arteriala

Rosiile sunt foarte bune atat in stare cruda, cat si gatite sub diferite forme. Avantajul suprem il reprezinta faptul ca acestea isi pastreaza proprietatile chiar si atunci cand sunt preparare termic. Tine cont de faptul ca mai multe substante benefice se afla in coaja. Rosiile la conserva sau ketchup-ul pastreaza nealterate multe substante nutritive inclusiv licopenul.

Rosiile incep sa se coaca inca de la sfarsitul lunii mai si pana in octombrie, insa momentul in care sunt cele mai gustoase este mijlocul lunii iulie.    Pentru a alege cele mai bune rosii acestea trebuie sa fie perfect coapte si ferme, coaja sa fie lucioasa iar mirosul intens parfumat.

Iata cateva retete minunate cu rosii :

Rosii la tigaie cu usturoi

Acesta este un aperitiv foarte usor si gustos. Se coc rosiile in tigaie, se prajesc usor in ulei de masline si se aromatizeaza cu usturoi proaspat si putin oregano sau menta dupa preferinte Se servesc cu paine prajita

Rosii la cuptor

Intr-o tava se pun rosiile taiate in jumatati cu pulpa in sus peste care se picura cativa stropi de ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper negru, usturoi tocat, cimbru sau busuioc proaspat la alegere. Se lasa la cuptor o jumatate de ora pana cand rosiile devin fragede.

Se servesc alaturi de branză feta.

Bruschete cu rosii

Este un preparat foarte gustos de vara pentru care ai nevoie de : o bagheta, 150 g branză feta, 2-3 rosii, ulei de masline, 2 catei de usturoi, oregano, sare, piper.Dupa ce se taie bagheta in felii, se stropesc cu puțin ulei de masline si se rumenesc in cuptor.

Apoi rosiile se taie cubulete si se amesteca cu branza taiată cubulețe, se condimenteaza cu sare si piper si alte condimente dupa preferinte. Dupa ce se scoate painea din cuptor, se freaca fiecare felie cu usturoi si se pune deasupra aceste amestec. Este absolut delicios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *