Injectie Financiara in Agricultura: Plati de peste 27,9 milioane Euro de la APIA si AFIR

In perioada 19-22 aprilie 2024, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) au efectuat plati semnificative, totalizand peste 27,9 milioane de euro. Aceste plati au fost facute in contextul implementarii diferitelor programe de sustinere a agriculturii si dezvoltarii rurale, finantate atat din fonduri europene, cat si nationale.

Detaliile platilor efectuate de APIA

Luni, 22 aprilie 2024, APIA a anuntat efectuarea unor plati pentru anul de cerere 2023, insumand 88,945 milioane de lei (aproximativ 17,884 milioane de euro) din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Aceste plati au vizat o serie de programe de dezvoltare, incluzand interventii diverse, de la sprijin pentru bunele practici agricole pana la cele destinate imbunatatirii competitivitatii sectorului.

In plus, pe 19 aprilie 2024, APIA a efectuat plati in valoare de 37,498 milioane de lei (7,539 milioane de euro) din Ajutoarele Nationale Tranzitorii (ANT) si 29.718,67 lei (6.004,38 euro) din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI). Platile au fost directionate catre diverse masuri si interventii, atat in sectorul vegetal, cat si in cel zootehnic, precum si pentru anumite masuri de mediu.

Rolul AFIR in finantarea proiectelor rurale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a avut, de asemenea, un rol crucial in aceasta perioada, efectuand plati de peste 2,671 milioane de euro (13,219 milioane lei) catre beneficiarii de fonduri europene. Aceste sume nerambursabile au fost alocate pentru decontarea angajamentelor asumate prin diverse masuri de mediu si clima. Din totalul fondurilor alocate, 1,95 milioane de euro provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), iar 311.000 de euro din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI). Restul sumei, 403.000 de euro, reprezinta contributia nationala.

Impactul asupra beneficiarilor

Fondurile nerambursabile acordate de AFIR sunt destinate atat beneficiarilor publici, cat si celor privati ai FEADR, care au indeplinit criteriile necesare si au fost autorizati la plata dupa verificarea cheltuielilor realizate. Procesul de verificare si autorizare la plata este unul riguros, efectuat de experti AFIR, pentru a asigura conformitatea cu contractele de finantare incheiate.

Consecintele economice si sociale

Platile efectuate de APIA si AFIR reprezinta un impuls semnificativ pentru sectorul agricol si pentru dezvoltarea rurala in Romania. Aceste fonduri ajuta la stimularea activitatilor agricole si la imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale, contribuind, in acelasi timp, la reducerea disparitatilor economice intre diferite regiuni ale tarii. De asemenea, aceste investitii sunt esentiale pentru adaptarea la schimbarile climatice si pentru promovarea unei agriculturi sustenabile.

Aceste interventii si plati subliniaza angajamentul continuu al autoritatilor romane de a sprijini sectorul agricol si de a utiliza eficient fondurile europene si nationale pentru a atinge obiectivele de dezvoltare rurala. Astfel, se creeaza premisele pentru o crestere economica durabila si pentru un viitor prosper pentru comunitatile rurale din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *