Traditii si obiceiuri de Florii

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului in Ierusalim este o sarbatoare crestina ce se sarbatoreste cu o saptamana inainte de Paste. Aceasta zi este imbogatita de o multime de traditii si obiceiuri de o mare insemnatate. Floriile mai poarta si de denumirea de Duminica Patimilor Domnului. In 2023 Floriile se sarbatoresc pe data de 9 aprilie.

Duminica Floriilor simbolizeaza intrarea Domnului in Ierusalim, intampinat cu flori, cu ramuri de maslin in timp ce mii de oameni il aclameaza ca un adevarat imparat. In aceasta zi, se tine o Liturghie diferita de cea care se oficiaza de obicei, iar credinciosii merg la biserica cu crengute de salcie. Acestea sunt binecuvantate de catre preot inainte de Liturghie.

Floriile este una dintre cele mai importante sarbatori din an. Salcia de Florii inlocuieste, de fapt, ramurile de maslin. Se spune ca salcia s-ar fi facut punte peste un rau pentru Maica Domnului, ajutand-o sa isi continue drumul. De aceea Fecioara Maria a daruit sfintenie salciei, in semn de multumire.

In ziua de astazi, crestinii obisnuiesc sa duca crengute de salcie la biserica pentru a fi sfintite de preoti. Unii isi pun chiar aceste crengute la usa de la intrare, pentru a le proteja locuinta si a le alunga durerile. In ziua de Florii in fiecare an este dezlegare la peste

Ramurile de salcie se mai duc la cimitir sau se pun la pomii fructiferi pentru a rodi mai mult sau la stupi, pentru a binecuvanta albinele. Traditia spune ca este bine ca in ziua de Florii sa se aeriseasca hainele, sa se primeneasca obiectele din casa, iar fetele sa-si puna zestrea afara la la soare. Traditia de Florii din Banat spune ca fetele mari pun o oglinda si-o camasa curata sub un par altoit.

Dupa rasaritul soarelui, acestea sunt luate si sunt folosite la descantece de dragoste si de sanatate. Gospodinele coc placinte pe care le dau de pomana saracilor. Incepand cu seara de Duminica Floriilor, in toate bisericile din tara se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor crestinilor de momentele cruciale din viata Mântuitorului, de la intrarea in Ierusalim pana la Invierea Sa.

In ziua de Florii se sarbatoresc toti cei care poarta numele de floare : Anemona, Brandusa, Camelia, Codrin, Codrina, Codrut, Codruta, Craita Crenguta, Crina, Crin, Crinuta Crizantema, Dalia, Delia, Floarea, Flora, Florenta, Florentin, Florentina, Florica Florin, Florina, Garofita Gentiana Gherghina, Iasmin, Iasmina, Iris, Lacrimioara, Laur, Laura, Laurentiu Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micsunica, Mugurel, Narcis Narcisa, Panseluta Romanita, Roza, Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel Viorela Viorica, Zambila, Zambilica.

In aceste zile infloresc urzicile, dar nu sunt bune de mancat. Acestea semnifica ca se apropie sfarsitul postului Pastelui. De aceea, sarbatoarea de Florii se mai numeste si „Nunta urzicilor”. Sarbatoarea Floriilor, este ziua numelui pentru toti cei botezati după flori si are radacini adanci în istoria crestinismului. Pe vremea romanilor, era dedicata Zeitei Flora iar mai tarziu crestinii au transformat-o in ziua de debut a pregatirilor pentru Invierea Domnului, legand-o de intrarea Domnului in Ierusalim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *