Pescuitul este o activitate care pentru multa lume este cea mai buna metoda de relaxare. Insa dincolo de partea de relaxare, multi isi doresc sa fie si cu rezultate care constau in capturi cat mai semnificative. Pentru altii pescuitul este mai mult decat o activitate sportiva si scopul lor este de a prinde pesti pe care sa ii savureze in diferite preparate.
Indiferent de scopul pentru care alegi sa pescuiesti, daca vrei sa folosesti metoda de pescuit la feeder, atunci este important sa stii care sunt tipurile de lansete potrivite pentru aceasta modalitate de pescuit.
Tehnica pescuitului la feeder
Pentru pescuitul la feeder vorbim despre acea tehnica unde pestele este hranit constant si in mod precis prin folosirea mai multor categorii de nada. Ori de cate ori pescarul doreste sa lanseze nada, aceasta va fi transportata catre fundul apei prin intermediul unui naditor. Acesta mai are si alte denumiri, precum cosulet, momitor sau method feeder.
Una dintre caracteristicile pescuitului la feeder este aceea ca este mult mai eficienta intr-un timp scurt ca urmare a faptului ca vorbim despre o tehnica de pescuit ce are la baza finete si atractie. Avand in vedere aceasta caracteristica, dar si faptul ca pescuitul la feeder necesita mai putin timp pentru a pescui comparativ cu tehnica la crap, numarul persoanelor interesate de aceasta metoda este in continua crestere.
Pornind de la faptul ca tehnica la feeder difera de tehnica pescuitului la crap, si modelele sau tipurile de lansete difera. In cazul pescuitului la feeder echipamentul este mult mai permisiv si sunt necesare mai putine elemente pentru a reusi capturi frumoase si intr-un timp scurt. Tocmai din acest motiv si interesul pentru modelele de lansete feeder este in continua crestere in randul pasionatilor de pescuit.
Lansetele utilizate in pescuitul la feeder
In momentul in care te-ai decis ca vrei sa practici pescuitul la feeder, trebuie sa gasesti lansetele potrivite. Oferta de astfel de lansete este diversificata pentru a raspunde cerintelor pasionatilor de pescuit. In randul lansetelor feeder sunt variantele cu mai multe inele, acestea beneficiind de o distributie progresiva a tensiunii.
Lansetele cu 2 sau 4 varfuri asigura mai multe grade de putere atunci cand sunt actionate. Un alt aspect care diferentiaza lansetele se refera la tipul de apa unde mergi la pescuit. Difera lansetele daca urmeaza sa pescuiesti in apa unui rau sau intr-o apa statatoare. Dimensiunea si greutatea pestilor trebuie avute in vedere atunci cand alegi modelul de lansete feeder, dar si distanta la care vrei sa pescuiesti.
Puterea lansetelor vizeaza gradul de curbare sub presiunea exercitata de peste. In functie de acest aspect avem lansete light pentru cosulete de 10-40 grame, medium pentru pesti de talie mica, medie si mare pentru cosuletele pana in 70 grame si lanseta Heavy (Power) pentru greutati pana la 150 grame.
Sa nu uitam de lungimea lansetelor. Exista diferite variante si din acest punct de vedere, printre care lanseta picker (scurta) cu dimensiunea de 2,7-3,3 metri, lanseta medie pana la 3,6 metri, lanseta lunga de 3,9-4,2 metri sau modelul variabil intre 3-4,2 metri.