Ce trebuie sa stie pacientii despre protectica dentara?

Printre ramurile stomatologiei dentare regasim si protetica dentara. Aceasta ramura a stomatologiei are drept scop restabilirea integritatii dentare, integritate afectata de leziuni sau de degradari la nivelul danturii. Tehnologia a avansat foarte mult si tocmai din acest motiv tratamentele pentru protetica dentara Alexandria au fost imbunatatite semnificativ.

Obiectivul proteticii dentare – reconstructia dentitiei pacientului

Procedurile de protetica dentara au drept obiectiv restaurarea sau reconstructia dentitiei pentru pacientii care nu au un zambet estetic si care au probleme de functionalitate in privinta danturii. Fiecare pacient are anumite nevoi specifice, nevoi care pot fi doar de ordin functional, de ordin estetic sau de ordin functional. Pornind de la nevoile fiecarui pacient in parte, medicul stomatolog va veni cu un plan de tratament adecvat nevoilor pacientului.

In cadrul proteticii dentare sunt regasite si functii privind reconstructia oro-dento-faciala privind sunetele din timpul vorbirii, masticatia sau protejarea impotriva efectelor negative ale bruxismului.

Astfel, vorbim despre un rol complementar si interdisciplinar avut de protetica dentara in domeniul medicinei dentare. Pentru acest tip de resturari dentare sunt folosite cele mai moderne si eficiente tehnologii, iar aceste proceduri sunt efectuate de specialisti precum proteticianul, chirurgul dentar, endodont sau ortodont.

Categoriile de lucrari protetice

In cadrul lucrarilor de protetica dentara Alexandria se regasesc mai multe categorii. Printre acestea amintim aplicarea de fatete dentare, coroanele dentare, incrustatiile sau protezele dentare. Fatetele dentare pot fi ceramice sau de Zirconiu si au rolul de a reda dintilor albul natural al acestora. Fatetele din ceramica se vor aplica doar pentru dintii frontali.

O alta categorie de lucrari protetice pentru reconstructia dentara o reprezinta coroanele dentare. Acestea sunt folosite pentru a imbraca dintele natural cu o piesa din zirconiu sau din ceramica pentru a oferi o duritate crescuta.

Referitor la incrustatiile dentare avem in vedere o alternativa la plombele clasice pentru a reface dintele. Incrustatiile reprezinta o piesa protetica foarte rezistenta din ceramica si care este potrivita din perspectiva fizionomiei.

Incrustatiile restabilesc punctele de contact intre dintele afectat si dintii vecini fara a interveni la nivelul papilelor interdentare. In cele din urma avem protezele dentare fixe sau mobile, dispozitive care mascheaza dintii lipsa sau intreaga dantura lipsa. Prin intermediul protezelor dentare se asigura functionalitatea deplina a danturii.

Situatii cand sunt indicate lucrarile protetice

Exista mai multe situatii in care pacientii pot apela la serviciile de protetica dentara Alexandria. Una dintre acestea vizeaza situatiile in care pacientul doreste sa inlocuiasca unul sau mai multi dinti lipsa.

O alta situatie este aceea in care dintii sunt ingalbeniti, caz in care folosirea fatetelor dentare este optiunea cea mai la indemana. Aceasta procedura poate fi folosita inclusiv pentru situatiile in care dintii au diferite pete.

Dimensiunea dintilor poate fi un alt context in care protetica dentara poate interveni. Dintii prea mari sau prea mici pot fi corectati prin folosirea de fatete dentare. Nu in ultimul rand, dintii inghesuiti ori cu spatii interdentare mari pot fi situatii in care procedurile de protetica dentara sa fie o solutie eficienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *