Ce trebuie sa stii despre bucataria olandeza?

Olanda nu este una dintre tarile renumite pentru gastronomia lor, insa odata ajuns in aceasta destinatie merita sa incerci cateva preparate traditionale. Iata care sunt acestea : Hollandse Nieuwe Haring Appeltaart Stamppot Sate Bitterballen Kaas Erwtensoep Bamischifjf. Bucataria olandeza reprezinta un mix intre gusturile traditional nord-europene si aromele din lumea intreaga.

Olanda este cunoscuta pentru preparate copioase si  gustari cat mai diverse. Aceste delicii culinare se savureaza alaturi de o bere locala sau cu latte olandez cremos. Desi preparatele difera in functie de regiune, exista o serie de mancaruri si ingrediente tipic olandeze.

Hollandse Nieuwe Haring este un hering crud acoperit intr-un lichid de conservare, facut din otet, condimente si cidru. Acesta este consumat ca o gustare asezonata cu ceapa. Acest preparat este facut cu peste care este prins intre mai si iulie. Heringul face parte si din sandvisul numit „broodje haring”.

Appeltaart este o tarta cu mere delicioasa, un desert din mere feliate feliate, acoperite cu aluat de patiserie si servit cu frisca. Stamppot se face din piureul de cartofi impreuna cu una sau doua legume de sezon. Deasupra se aseaza carnati si slanina si se acopera cu branza, formand o masa copioasa, special pregatita in timpul sezonului rece. Majoritatea restaurantelor traditionale servesc stamppot

Sosul sate este un sos de arahide picant foarte popular in bucataria olandeza. Acesta este de obicei turnat peste kebab de pui sau porc si este servit alaturi de orez si salata. Multe pub-uri vand acest sos ca si condiment servit deasupra cartofilor prajiti.

Bitterballen sunt un fel de chiftelute, cu carne de vita tocata marunt si un amestec de condimente, care se ruleaza in pesmet si se prajesc. Acestea reprezinta o „garnitura pentru bitter”, astfel ca sunt savurate cu o halba de bere.

Branzeturile olandeze sunt cele mai renumite din lume. Olanda este cel mai mare exportator de branza la nivel mondial. Olandezii mananca branza la micul dejun, in sandvis, la prânz sau ca gustare. Are un gust minunat alaturi de un pahar de vin sau bere.

Erwtensoep este facut din mazare decorticata, telina, praz, morcovi si carne de porc. Aceasta supa de mazare este foarte groasa si se consuma cu precadere in timpul iernii cu felii de „rookworst” – carnat afumat.  Acest preparat „erwtensoep” este adesea consumat a doua zi, cand aromele sunt mai bine amestecate si supa a devenit si mai groasa.

Bamischifjf este un alt fel de mancare olandez inspirat din bucataria indoneziana. Acesta este bami factu din tăitei si legume indoneziene, amestecate si acoperite cu pesmet si prajite. Acesta este cu siguranta un rasfat si cu siguranta merita sa-l incerci daca ajungi in Olanda.

Toate aceste preparate fac parte din bucataria traditionala olandeza care ofera senzatii gustative deosebite atat localnicilor, cat si turistilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *